Banner 980x90

Latvijas tekošā konta deficīts pirmajā ceturksnī - 0,4% no IKP

Šā gada 1.ceturksnī Latvijas tekošā konta deficīts bija 23,5 miljoni eiro jeb 0,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Latvijas Bankas apkopotie maksājumu bilances dati.

Šā gada 1.ceturkšņa uzlabojumu salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni galvenokārt noteica sākotnējo ienākumu konta negatīvā saldo samazināšanās saistībā ar Eiropas Savienības (ES) fondu subsīdiju ieplūdēm.

Šā gada 1.ceturksnī preču ārējās tirdzniecības deficīts bija 524,4 miljoni eiro, un tā sarukums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni skaidrojams ar preču importa straujāku samazinājumu nekā preču eksports. 2014.gada 4.ceturksnī ārējās tirdzniecības deficīts bija 541,4 miljoni eiro.

Salīdzinot ceturkšņa datus procentos no IKP izteiksmē, šā gada 1.ceturksnī preču ārējās tirdzniecības deficīts bija 9,5% no IKP, savukārt iepriekšējā periodā 8,4% no IKP. Lielāks deficīts šā gada sākumā pamatojams ar lēnāku IKP pieaugumu. Šogad 1.ceturksnī pakalpojumu pozitīvais saldo (418 miljoni eiro) salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni samazinājās par 32,6 miljoniem eiro. Sarukumu galvenokārt ietekmēja būvniecības pakalpojumu ārvalstīs un personisko braucienu jeb ārvalstu ceļotāju izdevumu Latvijā samazināšanās, kas saistāms ar sezonalitātes faktoru. Šā gada 1.ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni nedaudz uzlabojās transporta pakalpojumu saldo, galvenokārt pateicoties jūras transportam un dzelzceļa kravu transportam.

Šogad 1.ceturksnī sākotnējo ienākumu konta saldo kļuva pozitīvs un sasniedza 105,5 miljonus eiro jeb 1,9% no IKP, ko veicināja ES fondu subsīdiju ieplūde.

Otrreizējo ienākumu konta saldo šogad 1.ceturksnī kļuva negatīvs, sasniedzot 22,6 miljonus eiro jeb 0,4% no IKP. Atsevišķu mēnešu rādītāju svārstības izraisīja Latvijas saņemto ES fondu plūsmu samazināšanās, iemaksas ES budžetā par pievienotās vērtības nodokļa un bruto nacionālā ienākuma ES pašu resursiem un ienākošo personisko pārvedumu samazināšanās.

Šā gada 1.ceturksnī Latvija turpināja aktīvi apgūt ES fondus, kā rezultātā kapitāla konta pozitīvais saldo sasniedza 183,7 miljonus eiro jeb 3,3% no IKP. Salīdzinājumam - 2014.gada 4.ceturksnī šis rādītājs bija 133 miljoni eiro jeb 2,1% no IKP.

Finanšu konta bilance šā gada 1.ceturksnī kļuva pozitīva un sasniedza 27,8 miljonus eiro jeb 0,5% no IKP. Šajā periodā Latvijā ieplūda ārvalstu tiešās investīcijas 215,7 miljonu eiro vērtībā jeb 3,9% no IKP. Šā gada pirmajā ceturksnī Eiropas Centrālā banka (ECB) sāka Paplašinātās aktīvu pirkšanas programmu jeb PAPP, kurā Latvijas centrālā banka iegādājās Latvijas valsts un eirozonas starptautisko organizāciju vērtspapīrus par 190,3 miljoniem eiro. Pašlaik aktuālā ECB monetārā politika varētu netiešā veidā stimulēt eirozonas valstu ekonomikas kopumā un, tām nostiprinoties, kāpināt Latvijas eksportu uz tām, secina Latvijas Banka.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)