Banner 980x90

LAD sāk izmaksāt 7,7 miljonu eiro ārkārtas atbalstu piensaimniecībām

No otrdienas, 25.februāra, Lauku atbalsta dienests (LAD) ir sācis izmaksāt Eiropas Savienības (ES) ārkārtas atbalstu piena nozarē. Atbalsta likme ir 34,96 eiro par vienu tonnu piena, aģentūru LETA informēja LAD pārstāvji.

Lauku atbalsta dienests atbalstu aprēķina un izmaksās, pamatojoties uz Lauksaimniecības datu centra rīcībā esošajiem datiem. Tā kā ražotājiem uz atbalstu nav jāpiesakās, lai LAD varētu veikt atbalsta izmaksu, ražotājam jābūt reģistrētam vienotajā nozares informācijas sistēmā.

Saskaņā ar noteikumu projektu atbalstu par laikā no 2014.gada augusta līdz oktobrim pārstrādei piegādātiem piena apjomiem piešķirs ražotājiem, kuriem uz 2015.gada 1.janvāri bija piena piegādes kvota un reģistrētas slaucamas govis vai teles, kas vecākas par 18 mēnešiem.

Pēc Lauksaimniecības datu centra datiem, atskaites periodā no 2014.gada augusta līdz oktobrim Latvijā pavisam bija 9502 šādi ražotāji, taču līdz 2014.gada 31.decembrim daļa ražotāju likvidēja savus ganāmpulkus un pārtrauca piena piegādi, tādējādi nekvalificējoties atbalstam. Līdz ar to regulējums attieksies uz 9200 ražotājiem.

Eiropas Komisija pērn 27.novembrī oficiāli publicēja regulu par 28,7 miljonu eiro atbalstu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas piena ražotājiem zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest ES lauksaimniecības produktus. No minētā atbalsta Latvijai iedalīti 7,7 miljoni eiro.

Saistībā ar turpmāko atbalstu zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 23.janvārī norādīja, ka EK patlaban netiek plānots papildu finansējums piensaimniecībai Krievijas embargo dēļ, jo pastāv atšķirīga izpratne par krīzes jēdzienu šajā nozarē.

Kopumā piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kuriem ciltsdarbam būs 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, kā arī minētie 7,7 miljoni no ES piešķīruma.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)