Banner 980x90

Kā mudināt un iemācīt bērnu rūpēties par zobiem

Jau no pirmās dzīves dienas bērns kaut ko mācās, iepazīst pasauli un attīsta dažādas prasmes. Pienāk arī tāds brīdis, kad mazais ķipars ir gatavs ņemt līdzdalību rūpēs par savu mutes higiēnu. Un te vecākiem kļūst aktuāls jautājums, kā labāk bērnā rosināt vēlmi regulāri aprūpēt zobiņus un kā iemācīt viņam to darīt pareizi. Tad nu esam apkopojuši dažus ieteikumus, kas vecākiem šajā sakarā var noderēt.

Māciet ar savu piemēru
Bērni ir tendēti atdarināt pieaugušos, it īpaši savus vecākus. Tāpēc viens no labākajiem veidiem, kā mācīt bērnam mutes higiēnu, ir rādīt labu piemēru pašiem. Ja bērns redz, ka vecāki katru dienu ar prieku un rūpību veic mutes higiēnas pasākumus, viņš to uztver par normu un ierastu lietu, kas nav jādara ar ciešanu pilnu seju. Zobu tīrīšana taču ir mūsu pašu labā, jo visi gribam skaistu smaidu. 

Tīriet zobus kopīgiem spēkiem
Bieži vien vecāki pieļauj kļūdu jau agrīni zobu tīrīšanu pilnībā nododot paša bērna pārziņā un nesekojot līdzi tam, vai un kā viņš tieši to dara. Līdz ar to bērnam rodas sajūta, ka vecākiem tas ir vienalga. Bet bērnam pirmsskolas un sākumskolas vecumā vēl nav tādas apņēmības un atbildības sajūtas, lai pret šo procesu attiektos ar vajadzīgo nopietnību. Daudz labāka taktika būtu zobu tīrīšanu veikt kopā ar bērnu, sākumā ļaujot viņam pašam, bet pēc tam pārtīrot un sniedzot kādu ieteikumu vai padomu, ja tas nepieciešams. Noteikti arī jāuzslavē bērns par to, ka rūpīgi ir tīrījis zobiņus.

Radiet rosinošu vidi, kur veikt zobu tīrīšanu
Bērnam daudz vairāk gribēsies doties tīrīt zobus, ja vannasistabā gaidīs paša izvēlētā zobu suka un zobu pasta, trauciņš ar aplikācijām, varbūt speciāls pulkstenītis laika uzņemšanai. Izvēloties bērnam tīkamus zobu kopšanas piederumus, viņam šis process būs saistošāks. Daudziem bērniem patīk arī elektriskās zobu sukas, viņi nevar sagaidīt vakaru, kad varēs ar to darboties un izpucēt zobus.

Izmantojiet motivējošus uzskaites elementus un atalgošanu
Lai sekotu līdzi zobu kopšanas paradumiem, kopā ar bērnu varat izveidot plakātu, kur katru dienu atzīmēt paveikto. Var izmantot arī kādu speciālu aplikāciju viedtālrunī, kur var gan veikt laika atskaiti, gan atzīmēt dienas, kad veikta pilna zobu aprūpe. Pēc kāda laika varat kopīgi izvērtēt rezultātus, ieviest atalgošanas sistēmu. Piemēram, ja mēnesī ne reizi nav izlaista zobu tīrīšana, tad bērns saņem atalgojumu – došanos uz kafejnīcu, kāda pasākuma apmeklējumu vai ko citu.

Atrodiet zobārstniecību, kur bērnam patīk
Būtiska loma tajā, kā bērns attiecas pret zobu higiēnu, ir arī zobārstam un zobu higiēnistam, ko apmeklē. Labs speciālists ar pozitīvām metodēm, nevis baidīšanu spēj iedvesmot bērnu kopt zobus regulāri un pareizi. Tāpēc vecākiem vajadzētu pret to attiekties nopietni un izvēlēties ģimenei draudzīgu klīniku, kur bērnu zobārstniecība tiek nodrošināta ar modernām metodēm, darbs ar bērniem noris laipni un iejūtīgi. 

Bērnu zobārstniecība ir specifiska joma, tāpēc speciālistiem, kas strādā ar mazajiem pacientiem, vajadzīgas īpašas prasmes. Labus šīs jomas speciālistus diemžēl tik bieži neizdodas sastapt. Viena no klīnikām, kur bērnu zobārstniecība ir īpaši pārdomāta, rūpējoties ne tikai par nevainojamu speciālistu darbu, bet arī patīkamu vidi, ir "Dr. Apines zobārstniecības klīnika". Klīnikā ne tikai tiek aprūpēti bērnu zobiņi, bet mazie pacienti arī tiek izglītoti zobu kopšanā. 

Vairāk par klīniku uzzināt un pieteikties vizītei pie zobu higiēnista un zobārsta varat šeit: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/bernu-zobarstnieciba/.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)