Banner 980x90

Eksperti: Pagājušās sezonas vietējie dārzeņi no veikalu plauktiem šogad varētu pazust agrāk nekā ierasts

Rīga, 23.janv., LETA. Pagājušās sezonas vietējie dārzeņi no Latvijas veikalu plauktiem šogad varētu pazust agrāk nekā ierasts, kas saistīts mazākām ražām sausuma dēļ, aģentūrai LETA atzina aptaujātie eksperti.

Tostarp Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) pārstāve Ingūna Gulbe aģentūrai LETA teica, ka pērnā gada Latvijas dārzeņu raža šogad tirdzniecības tīklos varētu beigties agrāk nekā citus gadus. "Domāju, ka šogad marta beigās varētu parādīties pirmo vietējo dārzeņu iztrūkums," viņa sacīja, piebilstot, ka ierasti Latvijā vietējo dārzeņu pietiek līdz jaunās ražas sākumam, izņemot atsevišķas kultūras, kurām bijusi sliktāka raža.

Vienlaikus Gulbe atzīmēja, ka vietējo dārzeņu pieejamību ietekmēs ne tikai mazākas ražas, bet arī tas kā sekmēsies ar to uzglabāšanu.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes locekle un kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" valdes locekle Edīte Strazdiņa aģentūrai LETA sacīja - tas, cik ilgi pagājušās sezonas vietējie dārzeņi būs pieejami tirdzniecībā, būs atkarīgs no konkrētās dārzeņu kultūras. "Burkāni ir praktiski beigušies, kāpostu vēl pietiks kādam mēnesim, kartupeļi un bietes varētu būt pieejami nedaudz ilgāk, varbūt tikpat ilgi, cik pērn, tostarp kartupeļi jauno sezonu vēl varētu sagaidīt, bet bietes nē," sprieda Strazdiņa.

Viņa arī minēja, ka daļa zemnieku, kas strādā ar ilgtermiņa līgumiem, ir atlikuši preci līgumsaistību izpildei. "Līgumu ietvaros prece tiks piegādāta, saglabāta un kādam droši vien var pietikt līdz pavasarim - tas vairāk attiecas uz ilggadīgajiem skolu un bērnudārzu iepirkumiem. Savukārt vairumtirgotāju piedāvājumā prece beigsies daudz agrāk," sacīja biedrības valdes locekle.

Strazdiņa atzīmēja, ka, pagājušā gada sausuma dēļ visvairāk kāpušas cenas kāpostiem un burkāniem, kā arī cenas pieaugušas sīpoliem, tostarp tādās sīpolu importētājvalstīs, kā piemēram, Tadžikistāna un Uzbekistāna cenas augušas par 30-40% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Vienlaikus bietēm Latvijā cenas vēl nav kāpušas, bet pastāv iespēja, ka tās vēl augs turpmākajos mēnešos, jo citās valstīs, piemēram, Polijā tām paredzams cenu kāpums zemākas ražas dēļ. "Ja Polijā cenas celsies, iespējams, tas notiks arī Latvijā," viņa pauda.

Tāpat viņa atzīmēja, ka vietējo dārzeņu cena, kamēr tie būs pieejami veikalos, būtiski nemainīsies, bet vēlāk importēto dārzeņu cena ir grūti prognozējama.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa aģentūrai LETA teica, ka, neraugoties uz atsevišķiem izņēmumiem, "Rimi" veikalos patlaban ir nopērkami vairāki Latvijā audzēti dārzeņi, piemēram, kāposti, Ķīnas kāposti, kartupeļi, ķirbji, bietes, loki, kā arī gurķi un tomāti no "Getliņu EKO" un "Mežvidu" siltumnīcām. Februāra beigās tiek gaidīti arī pirmie šīs sezonas Latvijā audzētie salāti podiņos.

Viņa norādīja, ka, ņemot vērā iepriekšējās sezonas ne īpaši labvēlīgos laika apstākļus, dārzeņu audzētājiem Latvijā un visā Eiropā ražas apmēri ir būtiski mazāki nekā citus gadus, tāpēc iespējams dārzeņu cenu kāpums. "Ja vēl pagājušā gadā janvārī "Rimi" veikalos bija iespēja nopirkt vietējos burkānus un sīpolus, tad šogad veikalos pieejami vien Lietuvā audzētie. Tāpēc šobrīd tik tiešām varam redzēt cenu kāpumu, un, pēc informācijas gan no vietējiem audzētājiem, gan no ārzemju piegādātājiem, tās varētu turpināt augt. Piegādātāji norāda, ka cenu palielināšanos ietekmē transporta izmaksas, gan pašu preču deficīts. Taču jāņem vērā, ka tās mainās katru nedēļu," sacīja Preisa.

Latvijas Tirgotāju savienības, kas pārvalda veikalu ķēdi "LaTS", valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis aģentūrai LETA teica, ka Latvijas vietējie dārzeņi tirdzniecībā ir pieejami un to cenas nav būtiski pieaugušas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Tāpat viņš atzīmēja, ka dārzeņu un augļu cenas turpmākajos mēnešos būs atkarīgas no patēriņa, tomēr līdz pavasarim tām nevajadzētu būtiski mainīties.

Biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka pērn laika apstākļu dēļ dārzeņu raža atkarībā no reģiona Latvijā bija par 40-50% mazāka nekā ierasts, kā arī visā Eiropā dārzeņu ražas ir mazākas, līdz ar to dārzeņu cenām Latvijā teorētiski vajadzētu kāpt.

"Vārdos tirgotāji Latvijā ļoti atbalsta vietējo preci, bet darbos šis atbalsts izpaužas kā kuru reizi," piebilda Bērziņš, atzīmējot, ka lielajiem dārzeņu kooperatīviem Latvijā nav nopietnu ilgtermiņa līgumu ar tirgotājiem, kas nodrošinātu abām pusēm zināmas saistības attiecībā uz iepērkamajiem un piegādājamajiem produkcijas daudzumiem. "Parasti ir vienošanās par daudzumiem, taču, ja tirgotāji atrod lētāku preci, bieži var gadīties, ka no mums produkciju nepaņem. (..) Ja tā ir svaigā prece, tad rodas problēmas, kur to realizēt," teica Bērziņš.

Tāpat viņš norādīja, ka vietējo dārzeņu pieejamība veikalu tīklos lielā mērā būs atkarīga no dārzeņu uzglabāšanas kvalitātes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)