Banner 980x90

Červonkas muižas pils – pasaku pils Latgalē

Bernhard Waldmann/flickr.com
Bernhard Waldmann/flickr.com
Gleznainā Červonkas jeb Vecsalienas muižas pils atrodas Daugavpils novada Vecsalienas pagasta Červonkā, un ir viena no retajām Augšzemes muižu ēkām, kas tik labā stāvoklī saglabājusies līdz mūsdienām. Greznā sarkano ķieģeļu ēka, kas atgādina pasaku pili, celta 1870. gadā neogotikas stilā un to ieskauj 19. gadsimtā veidots ainavu parks. Muižas pils kopš 2014. gada iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Vēsture

Pili cēlis barons fon Hāns 1870. gadā, un projekts ildzis trīs gadus, tomēr tās arhitekts nav zināms. Celtniecībā izmantoti sarkanie ķieģeļi, kas vesti no turpat esošā cepļa, savukārt kaļķi dedzināti no Daugavas krastos iegūtā dolomīta. Iespējams, tieši tās sarkanās krāsas dēļ muižas kalpi ēku iesaukuši par Červonku (poļu: czerwony – sarkans).

1914. gadā barons devies karā, kur cīnījies Krievijas armijas pusē. Pēc kara viņš atgriezies savā muižā, taču 1920. gada zemes reformas rezultātā lielie īpašumi muižniekam atsavināti. Atstāti vien 50 hektāri, ko barons pārdevis Romānam Ņikitinam, bet pats ar sievu, meitu un dēlu emigrēja uz Vāciju.

Pirms II Pasaules kara skaistajā Červonkas muižas pilī tika iekārtota Salienas valsts pamatskola. Pēc kara skolā latviešu mācību valodas vietā tika ieviesta krievu valoda. Ēkā bijusi arī lauksaimniecības skola, un tika izveidota lauksaimniecības paraugferma. Pilī atradies Salienas-Skrudalienas rajona ārsta dzīvoklis, bet 1936. gadā atsevišķa pils kompleksa  ēka pārbūvēta par veselības kopšanas punktu mazturīgo iedzīvotāju vajadzībām. Pēc kara ilgu laiku kungu mājā bija kolhoza kantoris, kultūras nams, bibliotēka. Šobrīd ēkā atrodas Vecsalienas pagasta pārvalde, pasta nodaļa, bibliotēka.

Greznā arhitektūra

Sarkani baltā muižas pils lepojas ar dinamisku un sarežģītu apjoma kompozīciju, ko papildina sevišķi rūpīgi izstrādātas detaļas. To sedz stāvs divslīpju jumts, kas pavisam nesen ticis atjaunots, un izceļ rizalīti, mezonīni un tornis. Logu ailas ir veidotas dažādas – gan smailloka, gan segmentveida, gan taisnstūra formā un apaļas –, kā arī atšķiras to dekoratīvā apdare un izkārtojums fasādē.

Lai gan daudzas autentiskās lietas nav saglabājušās, tomēr pils iekšienei piemīt sevišķa aura un greznība. Pirmajā stāvā ir saglabājusies zāle ar grezniem griestiem un krāsns ar dekoratīviem māla veidojumiem. Muižas īpašnieka kabinetā, savukārt, saglabājusies logu vitrāža ar fon Hānu dzimtas ģerboni. Pa vītņveida kāpnēm ir iespējams uzkāpt pils tornī, no kurienes paveras brīnišķīgs skats uz Vecsalienas parku.

Blakus pilij un muižas apbūvei izpleties trīs hektārus plašs brīvā plānojuma parks ar vismaz 14 veidiem eksotisko koku sugu; parks pastāvīgi tiek kopts un atjaunots, un tajā apmeklētāju ērtībai ir izveidotas ērtas atpūtas vietas. Ne velti muižas pils un parks ir gan iecienīts tūrisma objekts, gan vieta, kur ģimeni ierodas dibināt jaunie pāri.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)