Banner 980x90

"Citadeles" ekonomists: Vislielākais darbavietu skaita samazinājums ir Latgalē un Zemgalē

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Vislielākais darbavietu skaita samazinājums šī gada pirmajā pusē ir fiksēts Latgalē un Zemgalē. Šajos reģionos fiksēts arī viszemākais uzņēmēju noskaņojuma indekss jaunākajā "Citadele Index" aptaujā, sacīja "Citadeles" bankas ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

"Tas nozīmē, ka uzņēmēji veiksmīgas pastāvēšanas dēļ raugās darbības optimizēšanas un jaunu investīciju veikšanas virzienā," sacīja Āboliņš.

Ekonomists skaidroja, ka, lai arī ekonomikas izaugsmes tempi saglabājas stabili, pēdējā gada laikā darbavietu skaita pieaugums kļuvis ievērojami lēnāks un dažādu faktoru ietekmē darbavietu skaits rūpniecībā un būvniecībā ir pat samazinājies.

Āboliņš skaidroja, ka šie faktori ir ģeopolitiskā situācija un Krievijas embargo Eiropas Savienības pārtikas precēm, kas sevišķi būtiski ietekmēja zivju pārstrādes uzņēmumus. Savukārt būvniecību jūtami ietekmējušas izmaiņas termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanas nosacījumos un pārrāvums Eiropas Savienības fondu apguvē.

Āboliņš sacīja, ka Rīgā un Rīgas reģionā darbavietu skaits stabili turas pirmskrīzes līmenī, jo kritumu ražošanā un būvniecībā sekmē darbvietu skaita palielināšanās pakalpojumu nozarē - gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā.

Tāpat ekonomists piebilda, ka Rīgā un Rīgas reģionā lielākais bezdarbs vērojams starp jauniešiem un pirmspensijas vecuma cilvēkiem. Savukārt reģionos bezdarbs starp jauniešiem nav novērojams un pārsvarā tas ir pirmspensijas vecuma cilvēkiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)