Banner 980x90

Par drošu vasaru – drošības līgums bērniem

Pixabay
Pixabay
Tuvojoties vasaras brīvlaikam, Valsts policija aicina vecākus pastiprināti pievērst uzmanību bērnu drošībai, kā arī pārrunāt jautājumus par drošu un pareizu rīcību ikdienas situācijās. Vasarā, kad skolas gaitas beigušās un arī pulciņi vairs nav jāapmeklē, bērni daudz laika pavada ārpus telpām, braucot ar velosipēdiem, skrituļojot, peldoties vai atpūšoties līdz spēku izsīkumam. Vasara nozīmē arī to, ka vairs nav ierobežots brīvais laiks, līdz ar to bieži piemirstas drošības pasākumi, kuru neievērošana veicina bīstamas un pat traumatiskas situācijas.

Piemēram, der atcerēties, ka braucot ar velosipēdu, skūteri u.t.t. ir jāievēro ne tikai sava personiskā drošība, bet arī citu, ar savu rīcību neapdraudot pārējos satiksmes dalībniekus. Uzsākot aktīvu velo sezonu, velosipēdam ir jāveic apkope. Regulāri jāpārbauda bremzes, riepu nodilums. Ķiveres, elkoņu/ceļu sargiem nav jāglabājas mājās plauktiņā, bet ir jābūt uzvilktiem, lai locītavas būtu sveikas un veselas!

Kājāmgājējiem, pirms pāriet ielu, jāapstājas un jāpārliecinās, paskatoties pa kreisi un pēc tam pa labi. Neder atruna – luksoforā dega zaļā gaisma vai devos pāri ielai pie apzīmētas gājēju pārejas. Jebkuram, piedaloties ceļu satiksmē, ir jāpārliecinās vai ir droši uzsākt vai turpināt uzsākto kustību.

Dažs labs no rīta pieceļas, ātri nomazgā muti, vēl ātrāk paķer no galda kādu kārumu un dodas ārā pa durvīm ar domu, ka iela vai pagalms mani jau gaida. Dodoties prom no savas dzīvesvietas, vienmēr jāinformē vecāki vai likumiskie aizbildņi par savu atrašanos! Būtiski arī tas, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 59.pants paredz, ka bērni līdz 16 gadu vecumam nedrīkst uzturēties sabiedriskā vietā bez vecāku, aizbildņa, audžuģimenes, bērnu aprūpes iestādes vadītāja vai viņu pilnvarotas pilngadīgas personas klātbūtnes nakts laikā. Par nakts laiku uzskatam laiku no plkst.22.00 līdz 6.00.

Atgādinām arī, ka vasaras laikā pastāv vislielākais risks uguns nedrošībai! Ar sērkociņiem, šķiltavām vai svecēm mežos vai sprādzien bīstamās vietās nespēlēsimies! VUGD pagājušā gada statistika vēsta, ka 2016.gadā tieši vasaras mēnešos vairāki desmiti bērnu un pieaugušo nokļuva dažādos negadījumos, cieta un arī gāja bojā. Pagājušajā gadā ugunsgrēkos gāja bojā 95 cilvēki, no kuriem četri bija bērni, cieta 302 cilvēki, no kuriem 20 bija bērni, bet izglābts tika 291 cilvēks, kuru skaitā 26 bija bērni!

Arī ūdens tilpnēs aicinām uzturēties tikai pieaugušo uzraudzībā, kā arī mežos neklaiņot! Skumja statistika liecina, ka pagājušo vasaru peldēšanās traģiski beidzās 44 cilvēkiem, no kuriem noslīka arī divi bērni.

Lai bērni patiešām apzinātos un apņemtos ievērot drošības noteikumus, Valsts policija ir izstrādājusi "Drošības līgumu", kurš paredz bērna apņemšanos pildīt visus "līgumā" minētos punktus!

Apskati "drošības līgumu", klikšķinot uz zemāk redzamā linka!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)