Banner 980x90

Līvānu novada domes vadītājs: Izglītības ministram ir jāatkāpjas

Livani24.lv
Livani24.lv
Pēc šāda pedagogu darba samaksas jaunā modeļa apstiprināšanas un pēc šādiem saviem pedagogiem adresētiem izteikumiem - neejiet protestēt pie Izglītības ministrijas, bet ejiet to darīt pie pašvaldībām - izglītības ministram būtu jāatkāpjas, uzskata Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

Līvānu mērs aģentūrai LETA atzina, ka, uzliekot par pienākumu pašvaldībām gada vidū nodrošināt darba algas pieaugumu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kuri strādā ar bērniem līdz četru gadu vecumam ieskaitot un kuriem atalgojums tiek maksāts no pašvaldību budžeta, un nepiešķirot šīm vajadzībām nepieciešamos līdzekļus, Izglītības ministrija ir rīkojusies nekorekti. Ja jau skolotāju darba algas paaugstināšana tika plānota šādā veidā, pašvaldības savlaicīgi bija jāpabrīdina, lai tās savos budžetos rezervē līdzekļus pedagogu atalgojuma paaugstināšanai, jo pašvaldību budžeti tiek plānoti un apstiprināti gada sākumā, bet tagad ir gada vidus un budžeti ir saplānoti.

"Ir vairāk nekā nekorekti tagad padarīt par sliktajām tās pašvaldības, kuras nespēs nodrošināt darba algas pieaugumu. Pie kā šīs pašvaldības, to vadītāji, deputāti, iedzīvotāji un skolotāji ir vainīgi? Šādi normālā valstī nerīkojas, tā nedrīkst rīkoties. Tas ir spļāviens pašvaldībām, tā ir problēmu risināšanas nogrūšana uz citu pleciem, mēģinājums uzrīdīt pedagogus pašvaldībām, bet cilvēki jau nav muļķi un saprot, ka pašvaldības šeit nav vainīgas. Uzskatu, ka pēc šādiem vārdiem, šādas rīcības izglītības ministram ir jāatkāpjas," teica Vaivods.

Jaunie pedagogu darba apmaksas noteikumi, pēc Līvānu mēra teiktā, vislielāko pieaugumu paredz tām pašvaldībām, kur jau tā ir vismazākās problēmas ar pedagogu darba apmaksu. Pedagogu darba apmaksas koeficienti jaunajos noteikumos ir salikti, neņemot vērā mazo lauku skolu intereses, kas joprojām dod labu izglītību un vēl varēja vēl pastāvēt. Tādējādi mākslīgi tikusi radīta netaisnība starp skolām un skolotājiem.

Tagad pašvaldībām paralēli pirmsskolas iestāžu pedagogu darba algas paaugstināšanai būs jāmeklē arī papildus finansējums šo skolu uzturēšanai. "Gada vidū mums tagad kaut kam būs jānoņem nauda, lai nodrošinātu Ministru kabineta noteikumu izpildi," norādīja Vaivods.

Tā kā atbildīgie pašvaldības darbinieki patlaban atrodas atvaļinājumā, pašvaldības rīcībā patlaban nav precīzas summas, cik lieli līdzekļi šīm vajadzībām būs nepieciešami, bet jau tagad ir skaidrs, ka tā nebūs maza nauda.

"Nav situācija dažādās vietās Latvijā vienāda un nekad nebūs. Ir dažāda cilvēku maksātspēja, dažāds ceļu izvietojums un kvalitāte, tādēļ nevajag visiem izvirzīt vienādas prasības. Latvija nav tik liela, lai šīs lietas nevarētu sakārtot, lai nevienam nenāktos ciest," ir pārliecināts Vaivods.

Līvānu mērs uzskata, ka jaunais pedagogu darba samaksas modelis negatīvi ietekmēs arī valsts iekšējo drošību reģionos, it sevišķi Latgalē, jo pieaugs cilvēku neapmierinātība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)