Banner 980x90

Līvānu novada domes deputāti nepiekrīt KNAB sodiem par pašvaldības izdevuma tulkošanu krievu valodā

Jelgava, 11.sept., LETA. Līvānu novada domes deputāti pārsūdzējuši Korupcijas un novēršanas apkarošanas biroja (KNAB) noteiktos sodus par līdzekļu piešķiršanu pašvaldības izdevuma tulkošanu krievu valodā, aģentūrai LETA pastāstīja domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle (ZZS).

Pēc KNAB aizrādījumu saņemšanas pašvaldība, konsultējoties ar Valsts valodas centru, ir samazinājusi informācijas krievu valodā apjomu "Līvānu Novada Vēstīs", taču atteikties no daļējās izdevuma tulkošanas negrasās.

"Esam pierobežā, kur apmēram 40% iedzīvotāju ir cittautieši, veci cilvēki. Mēs nevēlamies viņus atstāt ārpus informatīvās telpas, jo tad viņi izmantos citus informācijas kanālus, arī kaimiņvalsts kanālus, kas nav tie lojālākie Latvijai," pauda Kraukle, piebilstot, ka Līvānu apkārtnē netiek izdoti vietējie laikraksti.

Domes priekšsēdētāja vietniece pauda, ka arī valsts piešķir līdzekļus televīzijas kanāliem krievu valodā, tāpēc arī pašvaldībām pierobežā būtu jādod šāda iespēja. Izdevuma materiālu tulkošanai mēnesī tiek iztērēti apmēram 100 eiro, kas, pēc Kraukles domām, nav liela summa. Tulkota tiek tikai svarīgākā informācija, uzsvēra pašvaldībā.

Tāpēc KNAB sodītie deputāti nepiekrīt soda piemērošanai un biroja lēmumu ir pārsūdzējuši.

Jau vēstīts, ka KNAB piemērojis naudas sodus 35 Latgales pašvaldību deputātiem, kuri bija panākuši, ka novada domes laikraksti tiek izdoti arī krievu valodā, liecina informācija KNAB mājaslapā.

Šoreiz sodītie ir Daugavpils, Līvānu un Ludzas novada domes deputāti.

Pieci Līvānu novada domes deputāti saņēmuši katrs 70 eiro sodu, jo, apstiprinot 2016.gada budžetu, izdevumos iekļāvuši finanšu līdzekļus pašvaldības informatīvā izdevuma "Līvānu Novada Vēstis" izdošanai krievu valodā. Kā skaidro KNAB, to darīt liedz Valsts valodas likums, turklāt deputāti neievēroja Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteikto pienākumu, ka publiskas personas finanšu līdzekļus izmanto atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Tāpat 70 eiro sodu saņēmuši 15 Daugavpils novada domes deputāti, kuri, apstiprinot domes budžetu 2016. un 2017.gadam, pamatbudžeta izdevumos iekļāva finanšu līdzekļus pašvaldības informatīvā izdevuma "Daugavpils Novada Vēstis" izdošanai krievu valodā. Arī šajā gadījumā deputāti pārkāpa Valsts valodas likumu un neievēroja Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu.

Identisku naudas sodu saņēmuši arī 15 Ludzas novada pašvaldības domes deputāti. Viņi, balsojot par pašvaldības budžeta un tā grozījumu 2016.gadam apstiprināšanu, iekļāva finanšu līdzekļus pašvaldības informatīvā izdevuma "Ludzas Novada Vēstis" izdošanai krievu valodā.

Pēc soda piemērošanas Ludzas novadā nolemts vispār neizdot "Ludzas Novada Vēstis", bet Daugavpils novadā izdevums vairs netiek tulkots.

Par spīti KNAB sodiem Līvānu novada dome negrasoties atteikties no pašvaldības izdevuma tulkošanas krieviski

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)