Banner 980x90

Latvijas skeletonisti boikotēs pasaules čempionātu Sočos

Martins Dukurs/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Martins Dukurs/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas skeletona komanda boikotēs pasaules čempionātu Sočos, kam jānorisinās nākamā gada februārī, vēsta vienība.

Šāds lēmums pieņemts, jo Krievija tiek apsūdzēta valdības atbalstītas dopinga sistēmas izveidošanā, kurā cita starpā 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs mājinieku pozitīvās dopinga analīzes tika aizvietotas ar negatīvām.

"Ir pagājis pietiekami daudz laika kopš Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pirmajiem ziņojumiem saistībā ar mūsu sporta veida "netīrajiem" sportistiem. Kā daļa no skeletona sporta sabiedrības jūtam, ka var izdarīt vēl, lai situācija paliktu labāka," paziņojumā savā mājaslapā pauž Latvijas skeletona izlase. "Tomēr tagad, ņemot vērā jaunākās publikācijas, mērs ir pilns."

"Kamēr Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF) joprojām grasās tikai iepazīties ar jaunāko ziņojumu, mēs darīsim, ko varam - būsim priecīgi pasaules čempionātu aizvadīt jebkurā citā trasē, taču nepiedalīsimies planētas meistarsacīkstēs Sočos, kurs 2014.gadā tika nozagts olimpiskais gars," teikts paziņojumā.

Jau pirms jaunās sezonas Latvijas vadošais skeletonists Martins Dukurs un treneris Dainis Dukurs pieļāva lielu iespējamību, ka pasaules čempionāts no izlases puses tiks boikotēts. Šādu soli apsver arī citu valstu sportisti.

Iepriekš bija maz ticams, ka IBSF varētu izvēlēties citu pasaules čempionāta norises vietu, tomēr šonedēļ WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens nāca klajā ar ziņojuma otro daļu, kurā norādīts, ka Krievijā dopinga sistēmā bijuši iesaistīti aptuveni 1000 sportisti no 30 sporta veidiem. Tāpat ziņojumā teikts, ka 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs pozitīvas dopinga analīzes bijušas 12 mājinieku medaļniekiem, tostarp četras zelta medaļas izcīnījušiem atlētiem.

Lai gan vainīgo uzvārdi pagaidām vēl nav atklāti, starp tiek tiem minēts tieši olimpiskais čempions skeletonā Aleksandrs Tretjakovs, kā arī bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem, kuri izcīnīja zeltu gan divniekos, gan četriniekos.

Maklarens savā ziņojumā uzsver, ka dopinga analīžu viltošanā bijusi valsts izstrādāta sistēma, kurā līdzdarbojās Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieki, Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) un Maskavas Antidopinga laboratorija. Par notiekošo lietas kursā bijis arī Krievijas sporta eksministrs, bet tagad valdības viceprezidents Vitālijs Mutko, toties Krievijas Olimpiskās komitejas augstākās amatpersonas par notiekošo informētas nebija.

SOK ir ieteikusi ziemas sporta veidu federācijām sacensības no Krievijas pārcelt uz citām vietām. SOK, piemērojot sankcijas, apņēmās neorganizēt un neatbalstīt Krievijā paredzētās sacensības. Sākotnēji šīs sankcijas tika piemērotas līdz šī gada beigām, bet nupat tās pagarināja uz nenoteiktu laiku.

Pasaules čempionātam skeletonā Sočos jānorisinās 2017.gada 24.-26.februārī.

Soču olimpiskajās spēlēs Martins Dukurs izcīnīja sudraba medaļu, zaudējot mājiniekam Aleksandram Tretjakovam, kura vārds arī tiek minēts starp tiem, kuru analīzes tika mainītas.

Martins Dukurs ir iepriekšējo divu gadu pasaules čempions, turklāt savas karjeras laikā 32 gadus vecais sportists planētas meistarsacīkstēs triumfējis četras reizes. Tāpat viņš 2010.gadā Vankūverā un 2014.gadā Sočos izcīnīja olimpisko spēļu sudrabu. Zīmīgi, ka abas reizes šajās Olimpiādēs ceturtais palika Tomass Dukurs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)