Vai ledusskapji jau pildās ar saldētām meža un dārza veltēm? Izmanto pārbaudītus saldēšanas knifiņus!

Foto: Pixabay.com / Barbroforsberg

Zini, kāpēc garšaugu, ogu un sēņu saldēšana ziemai ir tik populāra? Pirmkārt, tā ir iespēja krēslainajos ziemas mēnešos baudīt svaigus, sulīgus un aromātiskus dabas produktus. Otrkārt, tā ir izdevība uzņemt vitamīnus, jo sasaldējot vitamīni saglabājas. Izlasi, kā pareizi sasaldēt garšaugus un sēnes un kādi ledusskapji tam ir piemērotākie!

Ko sasaldēt un ko ne?
Sasaldēt var lielāko daļu garšaugu un sēņu. No garšaugiem īpaši labi sasaldēšanai pakļaujas dilles un baziliks, taču selerijas un pētersīļi savu garšu un aromātu labāk saglabās, ja tiks žāvēti. Loki ir garšaugs, ko nav vērts mēģināt saldēt, jo tie nomelnē, saplok, paliek glumi un pilnībā zaudē raksturīgo garšu. Izņēmums, ja lokus smalki sakapā un pievieno citiem garšaugiem – tad loki papildina kopējo garšas un aromāta buķeti.

Garšaugu sasaldēšanas metodes
Sākumā garšaugi ir jānoskalo un jāsagriež nelielos gabaliņos. Pēc tam jāizvēlas metode, kā garšaugus sasaldēt:
sasaldē dabiski – saber garšaugus ledus trauciņos vai speciālos maisiņos, vari pievienot nedaudz sāls;
sasaldē eļļā – sakapātajiem garšaugiem pielej nedaudz neitrālas eļļas, vislabāk kvalitatīvu olīveļļu vai rapšu eļļu;
sasaldē ūdenī – garšaugiem pielej ūdeni.

Kura no metodēm labāka? Kulinārijas speciālisti apgalvo, ka sasaldēšana eļļā ir visefektīvākā. Pirmkārt, kad sasalušais eļļas un garšaugu kubiņš būs pievienots ēdienam, tas izkusīs ātrāk nekā ūdens kubiņš. Otrkārt, eļļa būs saudzīgāka pret garšaugu garšu un aromātu, turpretī ūdens vai dabiskā sasaldēšana garšu nedaudz neitralizē. Arī sēņu sasaldēšanai ir savas īpatnības.

Kā sasaldēt sēnes?
Sēnes ieteicams ievietot saldētavā tajā pašā dienā, kad tās salasītas. Lai gan tās var sasaldēt arī svaigas, tomēr pavāri iesaka sēnes pirms sasaldēšanas izvārīt – tādā veidā sēnēm neradīsies rūgta garša un tās aizņems mazāk vietas, jo saplaks. 

Rīkojies šādi:
• rūpīgi notīri un noskalo sēnes;
• pārbaudi, vai salasīto sēņu vidū nav gadījusies kāda indīgā sēne;
• lielās sēnes sagriez mazākos gabaliņos (lai parocīgāk ievietotu saldējamos trauciņos un pārliecinātos, vai lielā sēne nav tārpaina);
• sēnes, kuras pirms lietošanas jāizvāra (tās, kurām izdalās piensula: vilnīši, cūcenes, alksnenes utt.), applaucē verdošā ūdenī un nosusini;
• saldēšanai sagatavotās sēnes sautē savā sulā vai taukvielās (pēc tam šķidrumu var notecināt, iztvaicēt vai sasaldēt kopā ar sēnēm);
• ledusskapji nav piemērota vieta siltu produktu uzglabāšanai, tāpēc, pirms ievietot saldētavā, sēnēm jābūt pilnībā atdzisušām.

Foto: Pixabay.com / StockSnap

Ledusskapji produktu sasaldēšanai
Kuri ir piemērotākie ledusskapji produktu sasaldēšanai? Tie ir ledusskapji, kas visvairāk atbilst Taviem dzīves apstākļiem un paradumiem virtuvē. 

Faktori, kas jāņem vērā, izvēloties ledusskapi:
saldētavas tilpums (izvēlies tik lielu saldētavu, lai spētu to piepildīt – ja saldētava ar 163 l ietilpību stāv tukša vai pustukša, tas nav energoefektīvi);
uzglabāšanas laiks strāvas zuduma gadījumā (vietām, kur bieži pārtrūkst elektrības padeve, piemēroti ledusskapji, kas uztur aukstumu pat 34 h);
saldētava ir vai nav ik pa laikam jāatkausē (tiem, kuri virtuvē rosās reti, piemērotāki būs ledusskapji ar neaizsalstošām saldētavām);
plaukti saldētavā (jo vairāk saldētavas iedaļu, jo ērtāk organizēt produktu uzglabāšanu);
saldētavas novietojums (ledusskapji, kuros saldētava novietota augšpusē, iespējams, būs piemērotāki tiem cilvēkiem, kuri saldētavu izmantos ikdienā, vai senioriem, jo nebūs tik bieži jāpieliecas).

Ledusskapji ar saldētavu plašā izvēlē pieejami interneta veikalā Xnet.lv. Izvēlies sev piemērotāko, un Xnet.lv to piegādās līdz Tavai mājai visā Latvijas teritorijā!