Banner 980x90

TM: Pērn panākts būtisks progress maksātnespējas jomā, īpaši administratoru uzraudzībā

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Pagājušajā gadā panākts būtisks progress maksātnespējas jomā, it īpaši administratoru uzraudzībā, lai nodrošinātu Maksātnespējas likuma regulējuma izmantošanu atbilstoši tā mērķim, kā arī novērstu iespējas to izmantot ļaunprātīgi, teikts Tieslietu ministrijas (TM) izplatītā paziņojumā.

Kā aģentūrai LETA skaidroja TM preses pārstāve Lana Ivulāne, Eiropas Komisijas (EK) novērtējumā par rekomendāciju Latvijai izpildi norādīts, ka joprojām ir problēmas saistībā ar pareizu maksātnespējas politiku un efektīvu maksātnespējas administratoru uzraudzības sistēmu, taču ministrijas ieskatā 2015.gadā panākts būtisks progress maksātnespējas jomā. TM pauž, ka pašlaik būtu jākoncentrējas uz maksātnespējas procesa administratoru profesijas reformas pabeigšanu, Maksātnespējas administrācijas kapacitātes stiprināšanu administratoru darbības uzraudzības jomā un Valsts policijas kapacitātes stiprināšanu ekonomisko noziegumu izmeklēšanas jomā.

TM ir pārliecināta, ka pēc šo pasākumu ieviešanas visas EK rekomendācijas attiecībā uz maksātnespējas jomu būs izpildītas un 3.jūnija konferencē par problēmām maksātnespējas jomā, ko rīko Saeima, Ārvalstu investoru padome Latvijā un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, tiks izlemts, kādi ir turpmākās rīcības virzieni, kas ļaus pabeigt sāktās reformas maksātnespējas procesa uzraudzības jomā.

Kopumā, kā norāda Ivulāne, EK sniegtajā novērtējumā par rekomendāciju izpildi norādīts, ka Latvijas veiktās reformas tiesu sistēmā ir atzīstamas par pietiekamām un Latvija ir guvusi ievērojamu progresu attiecībā uz tiesu iestāžu sistēmas reformēšanu, līdz ar to attiecībā uz tiesu sistēmu Latvija vairs nav iekļauta 2016.gada EK rekomendācijā.

Tiesu reformas īstenošanā nozīmīga loma ir tiesu varas efektivitātes uzlabošanai - tiek turpināts darbs pie tiesu namu reformas. Novērtējot līdz šim veikto reformu ietekmi, TM secina, ka tiesu namu reformas dēļ tiek novērsta nevienmērīga tiesu noslodze, vienlaikus nodrošināta tiesnešu specializācija un nejaušības princips lietu sadalē. Tiek veicināta tiesu prakses vienveidība, un palielinās izskatīto lietu skaits.

Tiesu darbības teritoriju reformas pabeigšana tiek plānota līdz 2018.gada beigām.

Savukārt tiesu varas kvalitātes paaugstināšanai pērn tika apstiprināts rīcības plāns tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanai un kompetenču attīstīšanai 2015.-2020.gadam, kas paredz, ka viena no galvenajām prioritātēm ir tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku apmācības un kvalifikācijas celšana, tostarp izpratnes veicināšana par alternatīvo strīdu risināšanas veidiem un to izmantošanu, veidojot jaunas apmācību programmas gan starpdisciplinārās, gan moderno tehnoloģiju izmantošanas jomās.

Kā ziņots, EK rekomendācijās norādīts, ka Latvijai vairāk jāuzrauga maksātnespējas administratori. EK brīdina, ka investoru neaizsargātība maksātnespējas procesā var kavēt investīciju piesaisti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)