Banner 980x90

Rožu cikāde. Nejauks kaitēklis, kas izsūc lapām dzīvību

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay

Uz rožu lapām redzami sīki, balti plankumiņi. Vai tā ir slimība? Mirdza Bauskā

Šādus bojājumus rada rožu cikāde (Typhlocyba rosae). Kaitē gan pieaugušas cikādes, gan to kāpuri un nimfas, kas sūc augu sulu lapu apakšpusē. Uz lapām parādās sīki, balti punkti. Bojājumus var sajaukt ar parastās tīklērces sūkumiem. Rožu cikādes kāpuri un nimfas ir nekustīgas lapu apakšpusē, bet pieaugušās cikādes lec un aktīvi pārvietojas pa augiem.

Cikāde ir gaiši dzeltenzaļš sūcējkukainis, kas olas dēj jauno dzinumu mizā. Gadā attīstās divas paaudzes. Kaitēklis sastopams arī uz ābelēm, bumbierēm, ķiršiem, plūmēm, zemenēm, tomēr galvenokārt bojā rožu lapas. Puķu stādījumos to var ierobežot ar insekticīdiem, kas piemēroti krāšņum­augu sūcējkaitēkļu iznīdēšanai, piemēram, Decis Mega (2. reģistrācijas klases līdzeklis). Deva – 4 ml uz 10 l ūdens.

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)