Banner 980x90

Pavasarī veicamie dārza darbi

Pavasarī – laikā, kad viss mostas un plaukst – atsākas arī aktīvāki dārza darbi. Ja marts dažiem vēl neasociējas ar dārza darbu veikšanu, tad aprīlī ikvienam dārza īpašniekam ir skaidrs, ka jāsāk to kopt un iekārtot, lai sava rūpīgā darba augļus baudītu vasaras laikā.

Pavasarī – laikā, kad viss mostas un plaukst – atsākas arī aktīvāki dārza darbi. Ja marts dažiem vēl neasociējas ar dārza darbu veikšanu, tad aprīlī ikvienam dārza īpašniekam ir skaidrs, ka jāsāk to kopt un iekārtot, lai sava rūpīgā darba augļus baudītu vasaras laikā. Paši svarīgākie darba uzdevumi aprīlī ir dārza sakopšana, koku un krūmu vainagu veidošana, augsnes kultivēšana, stādīšana un pļaušana.

Pavasaris galvenokārt ir tīrīšanas un uzkopšanas laiks. Nokūstot sniegam, uz zemes parādīsies pērno lapu slānis, kuru nepieciešams savākt, lai zāliens varētu elpot, izaugt un priecēt ar savu sulīgi zaļo krāsu. Kad tas izdarīts, jāsāk apstrādāt augsni, iekārtot dobes dārzeņu un puķu stādīšanai. Vislabākā izvēle ir Fiskars QuikFit augsnes grābeklis, kas būs multifunkcionāls palīgs ikvienā dārzā. Grābeklim ir rūdīta oglekļa tērauda galva, kas izturēs un palīdzēs efektīvi veikt visus nepieciešamos sakopšanas un iekārtošanas darbus – sākot no gružu sagrābšanas, līdz augsnes izlīdzināšanai un irdināšanai. Ja mauriņā ir uzradušās sūnas, tās nepieciešams attīrīt. To paveic, vispirms iedurot dakšu, tā nodrošinot augsnē gaisa un ūdens plūsmu. Tad zemi kārtīgi apstrādā ar grābekli un radušās bedrītes aizpilda ar smiltīm vai aramkārtas augsni.

Pirms pavasara sējas un stādīšanas ir nepieciešama augsnes sagatavošana. Šo būtisko, taču smago darbu var atvieglot kultivators. Populāra izvēle ir uzticamā ražotāja Hyundai elektriskais kultivators T 2000 E, kas ir funkcionāls un viegls ekspluatācijā. Tam piemīt lieliska manevrēšanas spēja un mazs svars, kas palīdzēs ātri un viegli apstrādāt dārza augsni. Augsne ir jāapstrādā gareniski un šķērsām, līdz tā līdzinās rīvmaizei. Tomēr jāuzmanās no pārcenšanās – pretējā gadījumā izdīgs daudz nezāļu.

Pavasarī nepieciešams arī retināt krūmus un veidot koku vainagus, nogriezt vecus un bojātus dzinumus. Kokiem vainagu nepieciešams sakopt, kamēr tajos vēl necirkulē sulas. Sakopšanas laikā izgriež sausos, slimos, norīvētos, nolūzušos, uz vainaga iekšpusi augošos un citādi bojātos zarus. Vainagu veidošana pavasarī veicinās koku augšanu un jauno vasu veidošanos. Šim darbam ideāli piemērots ir Fiskars zaru zāģītis UP80, ko var viegli un ātri piestiprināt pie zaru grieznēm. Tam ir regulējams slīpums maksimāli efektīvai griešanai.

Pavasaris ir laiks, kad jāstāda jauni krūmi un koki. Stādīšanas laiks sākas aprīļa beigās. Ņem palīgā labu lāpstu, piemēram, Fiskars smailo dārza lāpstu 131410. Tiklīdz  lāpstu var iedurt augsnē, jāuzsāk koku stādīšana – jo augsne mitrāka, jo labāk. Fiskars ergonomiskā lāpsta krietni atvieglos stādīšanas procesu, jo tās garais kāts un 40° pacēluma leņķis samazina muguras un plecu slodzi, bet saliektais rokturis nodrošina dabisku rokas satvērienu. Uzasinātais lāpstas asmens atvieglos iekļūšanu augsnē.

Pavasara beigās aktualizēsies arī zāles pļaušana. Tā jāveic ne vien estētisku apsvērumu dēļ, bet arī lai zāliens būtu veselīgs un biezs. Ir būtiski mauriņu kopt regulāri – nevainojama zāliena uzturēšanai to būs nepieciešams pļaut vismaz divas reizes nedēļā. Tā kā pļaušana ir bieži veicams un laikietilpīgs darbs, nepieciešams risinājums, kas palīdzēs mauriņu uzturēt perfektu arī aizņemtiem cilvēkiem. Lielisks palīgs būs Hyundai elektriskais zāles pļāvējs LE3200 ar "high speed" funkciju. Zāles pļāvējs ir ērti vadāms pļaušanas laikā, turklāt zāliens tiks nopļauts maksimāli īsā laikā, nemazinot darba kvalitāti.

Interneta veikala www.shopo.lv piedāvājumā ir kvalitatīvas preces mājai un dārzam, kas priecēs pat pašus prasīgākos pircējus. Interneta veikalā ir iespēja saņemt kvalitatīvu, pilnīgu un uzticamu informāciju par jebkuru preci, pat neredzot to klātienē.
Sazinies ar www.shopo.lv konsultantiem tehnikas ekspertiem un padari savus pavasara dārza darbus vieglākus un patīkamākus!

Uzzini vairāk:
www.shopo.lv
+371 2330 7777
info@shopo.lv

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)