Banner 980x90

Līvānu mērs: Latvijas iestāšanās ES sekmējusi valsts drošību

Viens no būtiskākajiem Latvijas ieguvumiem, iestājoties Eiropas Savienībā (ES) un NATO, ir tas, ka ir paaugstinājusies valsts drošība, aģentūrai LETA atzina Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

"Nebiju iedomājies, ka mūsdienās lietas varētu tikt kārtotas tā, kā tas patlaban notiek Ukrainā. Domāju, ka tā ir pagātne, vēsture un nekas līdzīgs nevar atkārtoties, bet nu redzu, ka joprojām viss ir iespējams," saka Vaivods.

Otrkārt, Latvijas iestāšanās ES ir pavērusi valsts iedzīvotājiem jaunas iespējas, devusi viņiem iespēju brīvi pārvietoties pa ES teritoriju, izglītoties un gūt pieredzi citās tās dalībvalstīs.

Nozīmīgu lomu valsts attīstībā ieņem arī ES fondu finansiāls atbalsts dažādu attīstības projektu īstenošanā. Ik uz katra soļa Līvānos un visā Latvijā ir redzams paveiktais - sakārtotas izglītības iestādes, rekonstruētie ceļi, ūdensapgādes un citi infrastruktūras objekti. Tas ir arī atbalsts uzņēmējiem, jaunas darbavietas un nodokļi valsts budžetā.

Patiesībā šajos desmit gados Latvija ir ļoti attīstījusies un daudz kas ir sasniegts. Arī turpmākajos piecos līdz desmit gados Latvijai ir labas izaugsmes iespējas, tādēļ lēmums par Latvijas iestāšanos ES bijis pareizs, secina Vaivods.

Savukārt viena no lielākajām problēmām, ar kuru Latvijai nācies saskarties pēc iestāšanās ES, ir tas, ka valstī nav izdevies sakārtot darba apmaksas sistēmu, kā rezultātā notiek tās iedzīvotāju, speciālistu, darbaspēka aizplūšana no valsts. Pie šīs problēmas gan ir vainojama ne vien ES, bet arī dažādas pašmāju politiķu un varasvīru neizdarības.

"Cilvēkiem, kas grib un var strādāt, speciālistiem, izglītotiem darbiniekiem, ir jābūt iespējai saņemt adekvātu atalgojumu, kas nodrošinātu viņiem cienīgus dzīves apstākļus. Diemžēl atrisināt šo jautājumu valstī joprojām nav izdevies," norāda Vaivods.

Varbūt ne visai pārdomāti un sasteigti valstī tikuši risināti arī dažādi ar ES regulu un prasību ieviešanu saistīti jautājumi, kā rezultātā nopietni cietuši rūpnieciskās un lauksaimniecības produkcijas ražotāji. Ir pietiekami daudz jautājumu un nosacījumu, par kuriem, Latvijai iestājoties ES, Briselē savulaik bijis vairāk jāpacīnās. Tāpat ražotāji ir cietuši arī no prasībām, kas tikušas noteiktas sakarā ar eiro ieviešanu.

Patlaban ir grūti pateikt, kā notikumi būtu attīstījušies, ja Latvija nebūtu iestājusies ES. Kaut kas, iespējams, būtu labāk, kaut kas - sliktāk. Droši vien tāpat būtu dzīvojuši un daļu ES finansējuma saņēmuši.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)