Banner 980x90

Līvānos un Rēzeknē būs iespēja pārbaudīt savu prostatas veselību

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Sestdien, 23.aprīlī Līvānu slimnīcā un piektdien, 29.aprīlī Rēzeknes slimnīcas ambulatorajā nodaļā ikvienam vīrietim vecumā no 50 gadiem būs iespēja pārbaudīt savu prostatas veselību un saņemt bezmaksas urologa konsultāciju, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informē Latvijas Urologu asociācijas komunikācijas konsultante Kristīne Šņepste.

Vīriešiem vecuma grupā no 50 gadiem ir paaugstināts risks saslimt ar prostatas vēzi. Diemžēl daudzi vīrieši nevēlas rūpēties par sevi un arvien biežāk mirst no prostatas vēža. Lai risinātu un novērstu šo problēmu, Latvijas Urologu asociācija sadarbībā ar Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociāciju aprīlī organizē urologu vizītes Līvānos un Rēzeknē, lai sniegtu iespēju vīriešiem pārbaudīt savu veselību.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījuma dati par 2014. gadu, no ielaista prostatas vēža Latvijā dzīvību zaudēja 409 vīrieši, bet tika diagnosticēti 1123 jauni prostatas vēža gadījumi, no kuriem lielākā daļa jauno pacientu tika atklāti tieši lauku reģionos, kur vīriešiem ikdienā ir ierobežota iespēja nokļūt pie urologa un veikt nepieciešamās veselības pārbaudes.

Svarīgi ir zināt, ka prostatas vēzis ir ārstējama slimība, tāpēc laicīgi atklājot to, ir iespējams pagarināt savu dzīves ilgumu un uzlabot tās kvalitāti. Līvānos un Rēzeknē konsultāciju vīriešiem sniegs Dr. Atis Karulis, kurš ir bijis vairākos Latvijas reģionos un sniedzis vairāk kā 100 bezmaksas konsultācijas.

"Kādi iemesli ir tam, ka vīrieši nedodas pie urologa? Viņi ir nepacietīgi un negrib gaidīt rindā. Cer, ka sūdzības pāries tāpat. Daži tik daudz strādā, ka neatrod laiku, lai konsultētos ar ārstu. Ja vīrietis ir vientuļš, viņu neapciemo bērni un mazbērni, motivācija rūpēties par savu veselību ir pavisam zema. Protams, sava nozīme ir arī urologu trūkumam, kas ir nopietna problēma Latvijas reģionos," uzskata Dr. Atis Karulis.

Ikvienu interesentu aicina zvanīt uz Līvānu slimnīcas reģistratūru (Zaļā iela 44) pa tālruni 65 307 602  un Rēzeknes slimnīcas ambulatorās nodaļas reģistratūru (18. novembra iela 41) pa tālruni 64 622 239, un jautāt par iespēju pieteikties uz bezmaksas konsultāciju pie speciālista. Pirms tam ir nepieciešams veikt ārsta nozīmētās pārbaudes prostatas veselības noteikšanai (prostatas specifiskā antigēna (PSA) analīzes), lai konsultācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)