Banner 980x90

Līvānos norisināsies 90.gadadienai veltīti pilsētas svētki "90 gaismas mirkļi"

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Piektdien, 15.jūlijā, un sestdien, 16.jūlijā, Līvānos norisināsies pilsētas statusa piešķiršanas 90.gadadienai veltīti pilsētas svētki "90 gaismas mirkļi", kuru gaitā senajā stiklinieku pilsētā atkal tiks iedarbināta stikla kausēšanas krāsns un pūsts stikls, aģentūru LETA informēja Līvānu novada pašvaldībā.

Stikla ražošanas tradīcijas Līvānos aizsākās 1887.gadā. Rūpnieciska stikla izstrādājumu ražošana pilsētā turpinājās līdz pat 2008.gadam. Nu jau teju desmit gadus savulaik privatizētās Līvānu stikla fabrikas vārti ir slēgti, bet rūpnīcas ražojumi aplūkojami vien Līvānu stikla muzejā, Latgales mākslas un amatniecības centrā Līvānos.

Lai saglabātu seno stiklinieka arodu nākamajām paaudzēm un piesaistītu tūristus, Latgales mākslas un amatniecības centrā šogad izveidota stikla pūšanas darbnīca, kura savas durvis apmeklētājiem vērs Līvānu pilsētas svētkos.

Piektdien, 15.jūlijā, no plkst.9.00 līdz plkst.20.00 pie Latgales mākslas un amatniecības centra tiks veidots "Ziedu vilnis" lielas svētku tortes formā ar 90 svecītēm, bet plkst.9.40 JIC "Kvartāls" sāksies starptautisks sēdvolejbola un strītbola turnīrs. Līvānu kultūras centra lielajā zālē plkst.19.00 Līvānu kultūras centra teātris izrādīs mazpilsētas komēdiju "Svētki Skangalē" pēc Eduarda Vulfa tāda paša nosaukuma lugas motīviem.

Plkst.20.30 Strūklakas laukumā pie Līvānu novada kultūras centra notiks strūklakas un rekonstruētā laukuma svinīga atklāšana. Turpinājumā Līvānu skolu stadionā izskanēs Savējo vakara koncertuzvedums "Ir mirkļi, ko gribas satvert, un mirkļi, ko palaist vējā...". Plkst.22.00 Līvānu skolu stadionā sāksies grupas "Credo" koncerts, kam sekos zaļumballe kopā ar grupu "Sarīkojumu ansamblis" un DJ.

Sestdien, 16.jūlijā, plkst.9.00 pilsētas svētku pasākumus Līvānos ievadīs baznīcu torņu zvanu mūzika. Plkst.9.40 no kafejnīcas "Kalnakrogs" startēs motorizētais brauciens "Pilsētas modināšana", kas pa Rīgas ielu, Gaisa tiltu un Lāčplēša ielu sekos līdz JIC "Kvartāls", kur plkst.10.00 sāksies "Sporta svētki kvartālā".

Plkst.10.30 Līvānu pilsētas parkā Stacijas un Fabrikas ielas krustojumā notiks ziedu nolikšana pie Līvānu Atbrīvošanas pieminekļa, bet plkst.11.00 Domes ielā darbu sāks lielais pilsētas svētku gadatirgus "Tirgoņu iela Līvānos". No plkst.11.00 līdz plkst.16.00 Zaļās ielas garumā darbosies "Spēļu un rotaļu iela" bērniem un jauniešiem.

Plkst.11.30 Līvānos pirmo reizi notiks Bēbīšu ratiņu parāde, kam sekos ikgadējie Bēbīšu svētki pie Daugavas. Plkst.13 Tradīciju laukumā bērnus gaidīs Putu ballīte un jautrā diskotēka, bet pieaugušos skolu sporta stadionā - Latvijas spēkavīru atklātais čempionāts.

No plkst.13.00 Latgales mākslas un amatniecības centrā - pudeļu un glāžu koncerts, keramikas cepļa atvēršana un amatu paraugdemonstrējumi, stikla pūšanas darbnīcas atklāšana un ziedu tortes apskate. Būs skatāma arī stikla mākslinieka Jura Dunovska darbu izstāde un vēsturiska Līvānu fotogrāfiju izstāde.

Plkst.14.00 Līvānu Centrālajā bibliotēkā Novadnieku salidojumā pulcēsies bijušie līvānieši. Būs tikšanās, atmiņu stāsti, varēs izmantot iespēju doties nelielā ekskursijā pa Līvāniem elektromobilī gida pavadībā. Bibliotēkā būs skatāma fotoizstāde "Līvāni stiklā", kā arī novadpētniecības materiālu izstāde "Līvāni toreiz un tagad".

Stundu vēlāk pie Tradīciju laukuma Labdarības bumbu rallijs aicinās vērot bumbiņu ātrpeldēšanu pa Dubnu, bet plkst.16.00 Līvānos, Rīgas ielā 108A, ar mākslas performanci gleznotāja Ilgvara Zalāna izpildījumā durvis vērs Mūsdienu mākslas galerija.

No plkst.17.00 pretī Latgales mākslas un amatniecības centram būs skatāma brīvdabas izstāde "90 stāsti Līvāniem", ko veidojuši Līvānu novada jaunieši. Stundu vēlāk pie Līvānu kultūras centra varēs vērot Nacionālo bruņoto spēku orķestra defilē un pulcēties svētku gājienam, kas sāksies plkst.18.30 uz virzīsies uz tradīciju laukumu, kur uz lielās skatuves sāksies vakara koncerts ar Intara Busuļa, "Carnival Youth", Jāņa Aišpura no "Sound Poets", Nacionālā teātra aktieru, dziedātājas Ievas Kerēvicas, Abonementa orķestra un MC orķestra piedalīšanos.

No plkst.23.00 ar atkārtojumiem ik pēc 15 minūtēm uz Latgales mākslas un amatniecības centra sienām būs skatāma multimediāla skaņas un gaismas izrāde "Līvānu leģenda", bet plkst.24.00 Tradīciju laukumā notiks grandioza svētku uguņošana, kurai sekos zaļumballe līdz rītam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)