Banner 980x90

"Latvijas Goda aplis" ar gaismas uzvedumu piestās Līvānu novadā

Daugavpils, 10.marts. LETA. Latvijas simtgades svinēšanas festivāls "Latvijas Goda aplis" ar multimediālu uzvedumu "Gaismas pils stāstnieks" šodien piestās Līvānu novadā, aģentūru LETA informēja festivāla komunikācijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis..

Līvāni šogad atzīmē 92.gadskārtu kopš šai apdzīvotajai vietai piešķirtas pilsētas tiesības. To dēvē par atslēgām Latgales vārtos un Līvānu novada kultūrvēsturiskais mantojums liecina par vēl daudz senākām saknēm. Tajās balstīts arī vietējo strādīgums un dzīvesgājums ar dziesmu, kas tiks akcentēts arī novada uzņēmēju un amatnieku darbu izstādē "Māras istaba" Līvānu novada kultūras centrā. Par muzikālo noformējumu pasākumā rūpēsies četru paaudžu Dienvidlatgales teicēji un dziedātāji no folkloras kopām "Turki", "Rūžupis veiri" un "Ceiruleits", kuru dziedājumā būs saklausāma arī autentiskā Leivōnu izloksne. Izstāde būs apskatāma no plkst.16 un tajā būs iespējams iegādāties mājražotāju produkciju.

Līvānos netiek aizmirstas senās un tiek koptas arī modīgās amatu prasmes. Tur sastopami gan studijas "Dubna" audēji un biškopji, gan stikla pūtēji un mūsdienu mākslas pārstāvji. Tāpēc Goda saimnieki publiskā seminārā tiksies ar Goda viesiem Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā diskusijā "Kur augt? Līvānu novads nākamajā Latvijas 100gadē", lai pārrunātu, kādus ceļus turpmāk labāk izvēlēties. Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle un Līvānu novada pašvaldības deputāti uzņems ciemos Līvānu Goda pilsoņus: komponistu Juri Kulakovu priesteri Juri Zarānu un uzņēmēju Daumantu Pfafrodu, kā arī Līvānu novada iedzīvotājus: skolotāju Sandru Kivlenieci, Ivo Brūveru, pirmo Līvānu novada stipendiju fonda stipendiāti Zani Gaiduku un Mūsdienu mākslas galerijas vadītāju Raimondu Vinduli. Paneļdiskusiju moderēs Līvānu novada deputāts un Attīstības plānošanas komisijas priekšsēdētājs Gatis Pastars. Pulcēšanās notiks no plkst.13.

Ikviens aicināts piedalīties arī foto orientēšanās sacensībā "Labi sēžam", kas veltīta tematiskajiem soliņiem Rīgas ielā. Reģistrēties sacensībām varēs līdz plkst.11.

Plkst.19.30 pie bibliotēkas notiks gaismas uzveduma "Gaismas pils stāstnieks" atklāšana. Uz ēkas fasādes multimediālā veidā tiks stāstīti septiņi stāsti no pilsētas iedzīvotāju sacerētiem darbiem par Līvāniem, kas tapa literārā konkursa gaitā 2016.gadā.

Visi pilsētnieki un viesi aicināti pievienoties arī zibakcijai "Savienojies ar zvaigznēm", kas notiks turpat plkst.19.45. Tās dalībnieki aicināti ņemt līdzi lukturīšus vai to vietā izmantot mobilos tālruņus, jo ar drona palīdzību tiks uzfilmēts īpašs "Latvijas Goda apļa" video Līvānos.

Kafejnīcā "Sipres" varēs nobaudīt Līvānu firmas ēdienu "Dubnas un Daugavas akmeņi" - ar biezpienu pildītas rīvētu kartupeļu klimpas, kas tiek pasniegtas sviesta-krējuma mērcē.

No plkst.10 līdz 16 būs iespējams apmeklēt Latgales Mākslas un amatniecības centru un Līvānu stikla muzeja ekspozīciju, kā arī redzēt stikla pūšanas procesu.

Festivāls "Latvijas Goda aplis" ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas jau kopš pērnā gada novembra godina dažādus Latvijas novadus un to ievērojamās personības, katru nedēļu ciemojoties kādā no daudzajām skaistajām un stāstiem bagātajām valsts vietām un aicinot pievienoties ikvienu interesentu un pašmāju kultūras cienītāju. Festivāls turpināsies līdz pat šā gada novembrim, kulminējot gaismas festivālā "Staro Rīga".

Festivālu "Latvijas Goda aplis" rīko biedrība "Staro 100" sadarbībā ar novadu pašvaldībām, kultūras centriem un namiem, nevalstiskām organizācijām, novadu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, Kultūras ministriju un Latvijas valsts simtgades biroju. Festivāla rīkošanu līdzfinansē Valsts Kultūrkapitāla fonds. Nākamais pasākums notiks no 16. līdz 18.martam Liepājā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)