Banner 980x90

Latvijas Banka paaugstina inflācijas prognozi šim gadam līdz 2,7%

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Latvijas Banka paaugstinājusi inflācijas prognozi šim gadam no 1,6% līdz 2,7%, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankas preses dienestā.

Latvijas Bankas padome šodien nolēma palielināt inflācijas prognozi 2017.gadam, uzklausot makroekonomiskās analīzes un prognozēšanas speciālistu ziņojumu par situāciju Latvijas un pasaules tautsaimniecībā.

"Pasaules pārtikas cenu tendences un naftas cenu kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu liecina, ka inflācija šogad palielināsies straujāk, nekā prognozēts," norādīja centrālajā bankā.

Tostarp Latvijas Bankā atzīmēja, ka 2016.gada janvārī pasaules naftas cenas samazinājās līdz zemākajam līmenim pēdējo 12 gadu laikā - līdz 30 ASV dolāriem par barelu, bet kopš tā laika vērojama naftas cenu pieauguma tendence, kas gadu mijā vēl pastiprinājās, naftas cenām sasniedzot 55 ASV dolārus barelā. Tā jau ir atspoguļojusies degvielas cenās, bet vēl turpinās palielināt citu preču un pakalpojumu cenas.

Paralēli pasaules pārtikas cenu pieaugumam būtiski palielinājušās arī pārtikas produktu mazumtirdzniecības cenas Latvijā, un šo kāpumu veicinājuši vairāki faktori, tajā skaitā pasaules tirgū vērojamā piena, gaļas un cukura, bet pēdējo mēnešu laikā arī labības cenu augšupvērstā tendence, kā arī situāciju Latvijā ietekmē pieprasījuma kāpums pēc svaigpiena, kura dēļ svaigpiena iepirkuma cenas Latvijā augušas straujāk nekā piena produktu cenas pasaulē. 

Vienlaikus Latvijas Bankā atzīmēja, ka pieprasījuma puses ietekme uz inflāciju nepastiprinās. "Tautsaimniecība joprojām atrodas makroekonomiskā līdzsvara situācijā, bezdarbam jau četrus gadus atrodoties tuvu dabiskajam līmenim. Administratīvi neregulējamās pakalpojumu cenas, kurām būtu jāatspoguļo iekšzemes pieprasījuma ietekme, aug mēreni. Tas atspoguļojas pamatinflācijas rādītājā (saskaņotais patēriņu cenu indekss, izslēdzot pārtikas un enerģijas cenas), kas arī šogad saglabāsies tikai nedaudz virs 1%," pauda Latvijas Bankā. 

Tāpat Latvijas Bankā minēja, ka tirgus liberalizācijas dēļ dabasgāzes cena šogad var pieaugt nedaudz straujāk par prognozēto. "Aktuālajā inflācijas prognozē iekļauts atsevišķu dabasgāzes tarifu komponentu novērtējums, tomēr nenoteiktība ir augsta," piebilda Latvijas Bankā. 

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas pieauga par 0,4%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2016.gada februāri - inflācija sasniedza 3,3%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī auga par 0,7%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)