Banner 980x90

Latgales vēlēšanu apgabalā mandātu sadalījums nemainās

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien, 3.decembrī, iepazīstoties ar Rēzeknes tiesas 10.novembra spriedumu krimināllietā par vēlētāju balsu uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās, secināja, ka spriedumā konstatētie vēlēšanu tiesību pārkāpumi nemaina mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem un kandidātiem 12.Saeimas vēlēšanās.

Kā pilsētas informācijas portālu tīkam Pilseta24.lv pavēstīja Kristīne Bērziņa, CVK Informācijas nodaļas vadītāja, no tiesas sprieduma izriet, ka 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā ir uzpirktas trīs vēlētāju balsis, kas nodotas par politiskās partijas "Vienotība" kandidātu sarakstu. Visos trīs gadījumos par deputāta kandidātu Dzintaru Zaķi vēlēšanu zīmē tikusi izdarīta atzīme "+", bet vienā zīmē izsvītroti arī "Vienotības" deputātu kandidāti ar 1. un 2.kārtas numuru – Anrijs Matīss un Aldis Adamovičs.

Pārbaudot, vai tiesas konstatētajiem vēlēšanu pārkāpumiem ir bijusi ietekme uz mandātu sadalījumu 12.Saeimas vēlēšanās, CVK ņēma vērā arī 6.oktobra Rēzeknes tiesas spriedumu, kurā tāpat konstatēta trīs vēlētāju uzpirkšana, balsojot par "Vienotības" sarakstu un kandidātu Dz. Zaķi.

Tādējādi CVK secināja, ka 12.Saeimas vēlēšanās par "Vienotības" sarakstu Latgales vēlēšanu apgabalā ir nodotas nevis 16187, bet gan 16181 derīga balss, un tas nemaina mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem.

Tāpat, atņemot sešas balsis no 17937 balsīm, kas nodotas par deputāta kandidātu Dz. Zaķi, un pieskaitot pa balsij kandidātiem A. Matīsam un A. Adamovičam, kandidātu secība "Vienotības" sarakstā nemainās, jo nākamais lielākais balsu skaits par citu kandidātu ir 17762.

Savukārt matemātiskie aprēķini liecina, ka mandātu sadalījumu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā ietekmētu 78 balsis, bet kandidātu izkārtojumu "Vienotības" sarakstā mainītu 175 balsis.

CVK lēmumu 10 dienu laikā pēc tā pieņemšanas var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)