Banner 980x90

Kučinskis: Valdībai un ārvalstu investoriem ir kopīgs redzējums par ekonomikas attīstību

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Valdībai un ārvalstu investoriem ir kopīgs redzējums par Latvijas ekonomikas attīstību, ceturtdien, 26.maijā, pēc valdības pārstāvju diskusijas ar Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) biedriem žurnālistiem atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (V).

Premjers uzsvēra, ka ceturtdien diskusijās ar ārvalstu investoriem iezīmējies kopīgs redzējums un sapratne par darāmajiem darbiem - ēnu ekonomikas apkarošana, tiesiskums u.c.

"Visi šie darbi ir ierakstīti valdības rīcības plānā, bet vēl ir nepieciešamas laiks to īstenošanai. Cerams, pēc gada valdība būs panākusi progresu visās jomās," uzsvēra Kučinskis.

Viņš arī norādīja, ka šo jautājumu risināšanā valdībai ir nepieciešami partneri, kas bieži palīdz valdībai saskatīt nepamanītas problēmas.

"ĀIPL ir labi palīgi uzņēmējdarbības vides temperatūras nomērīšanā, īpaši izceļot tādas jomas kā tiesiskums, ēnu ekonomika u.c. Valdībai arī ir svarīga sadarbība ar lielajiem ražotājiem, lai saprastu, kā uzņēmējdarbības vide ļauj uzņēmumiem attīstīties," piebilda premjers.

Kučinskis informēja, ka valdības pārstāvji ar ārvalstu investoriem tiksies biežāk nekā reizi gadā un jau nākammēnes notiks diskusija par ēnu ekonomiku. "Esam saņēmuši ĀIPL ieteikumus ēnu ekonomikas mazināšanai. Strādāsim, lai pēc gada varētu izmērīt, kā Latvija kopumā attīstījusies un cik uzņēmējdarbības vide kļuvusi pievilcīga investoriem," norādīja Kučinskis.

Savukārt ĀIPL goda priekšsēdētājs, "PricewaterhouseCoopers UK" partneris Stīvens Oldfīlds augstu vērtēja ārvalstu investoru sadarbības formu ar valdību. Viņš arī piebilda, ka nākamā diskusija ar valdības pārstāvjiem būs par ēnu ekonomikas mazināšanu. Oldfīlda ieskatā, ēnu ekonomikas mazināšanā svarīgākais ir politiskā griba, kā arī jānodrošina, ka šī politiskā griba tiek īstenota.

ĀIPL sveica Latvijas valdību un valsts pārvaldi ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pieņemto lēmumu - aicināt Latviju kļūt par 35.dalībvalsti, norādot, ka OECD rekomendācijas ir bijis spēcīgs stimuls virknei reformu un uzlabojumu, kas ilgtermiņā veicinās Latvijas ekonomikas attīstību un konkurētspēju.

Vērtējot līdz šim paveikto, uzņēmēji izteica gandarījumu par valdības rīcības plānā pausto virzību uz straujāku tautsaimniecības izaugsmi - IKP pieaugums 5% robežās katru gadu, sākot no 2018.gada. Tāpat uzņēmēji novērtēja valdības centienus uzlabot normatīvo vidi Latvijā un sekmēt caurskatāmu un paredzamu tiesu sistēmas darbību. Uzņēmēji uzskata, ka Latvija daudz paveikusi valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības jomā.

Investori izteica gandarījumu, ka izdevies mazināt ēnu ekonomikas apjomu, tomēr akcentē, ka ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijas ekonomikā joprojām ir nopietns šķērslis, kas rada nevienlīdzīgas konkurences apstākļus un palielina nevienlīdzību sabiedrībā.

Investori arī atzina, ka Latvijai jākāpina ekonomikas attīstības tempi, lai tā panāktu ilgtermiņa izaugsmi un līdzvērtību ar pārējām ES un OECD valstīm jau tuvākajā nākotnē. Latvijai ir arī jāpielāgojas ES fondu izaicinājumiem pēc 2020.gada, savlaicīgi veidojot investīciju piesaistes politiku, kas vērsta uz konkurētspējas stiprināšanu, inovatīvu ražošanu un pakalpojumu sniegšanu, jaunu darba vietu radīšanu un kopējās investīciju struktūras dažādošanu.

Sanāksmes laikā tika arī akcentēts, ka viens no izaicinājumiem Latvijai ir darbaspēka ražīgums un tā pieejamība. Lai to risinātu, ar plānotās administratīvās reformas palīdzību jāturpina cilvēku un finanšu resursu koncentrēšana, tai skaitā, jāoptimizē izglītības sistēma, samazinot infrastruktūras vienību skaitu un uzlabojot kvalitāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)