Banner 980x90

Kas būtu jāzina par proteīnu?

Pixabay
Pixabay
Olbaltumvielas jeb proteīni ir nozīmīgas barības vielas bez kurām organisms nespēj funkcionēt. Galvenā olbaltumvielu sastāvdaļa ir aminoskābes, kuras iedalās aizvietojamās un neaizvietojamās. Pastāv 20 dažādas aminoskābes, kuras nepieciešamas ķermenim, taču organisms spēj veidot tikai 11 - pārējās nepieciešams uzņemt ar uzturu. 

Dažādu veidu graudaugi, pākšaugi un dārzeņi spēj mūs nodrošināt ar nepieciešamajiem proteīniem. 

Apšaubāmas diētas ar lielu olbaltumvielu patēriņu

Viena no aktuālām problēmām ir diētas, kuru pamatā ir liels olbaltumvielu patēriņš. Bieži vien proteīna limits tiek pārsniegts pat uz pusi, lai arī organisma prasības pēc olbaltumvielām ir krietni pieticīgākas.

Ogļhidrātu novērtēšana par zemu

Olbaltumvielas tiek uzskatītas par labajām uzturvielām, bet ogļhidrāti maldīgi pieskaitīti pie vielām, kuras jāuzņem minimāli. Patiesībā ogļhidrāti ir Jūsu enerģija, tie ir tikpat nepieciešami kā proteīns. Tiem jāaizņem lielākā daļa no Jūsu šķīvja. Ogļhidrātu trūkums organismā izraisa procesu, kurā Jūs sadedziniet taukus uz citu problēmu rēķina, piemēram, sliktas elpas, noguruma, gremošanas traucējumu un, iespējams, iekšējo orgānu bojājumiem. Abus elementus gan proteīnu, gan ogļhidrātus var atrast augļos, dārzeņos, graudos, pupiņās un cita veida produktos.  

Fiziski aktīviem cilvēkiem nepieciešams liels olbaltumvielu daudzums

Fiziski īpaši aktīvi cilvēki patērē vairāk enerģijas, līdz ar to viņiem arī vairāk nepieciešami proteīni. Olbaltumvielas ieteicams uzņemt aptuveni 30 min laikā treniņa ietvaros, tas samazinās iespēju, ka Jūsu ķermenis izmantos muskuļu audus un veicinās muskuļu veidošanos.

Topošajām māmiņām proteīni ir īpaši būtiski

Grūtniecēm olbaltumvielas ir nozīmīgas, lai uzturētu sevi formā, palīdzot ilgāk just sāta sajūtu. Lieku tauku uzņemšana var kaitēt topošajai māmiņai. Proteīni stabilizē cukura līmeni asinīs, kas novērš diabēta iespējamību mazulim. Viens no galvenajiem faktoriem - olbaltumvielas nodrošina pilnvērtīgu mazuļa attīstību, regulējot iekšējos procesus un veicinot attīstību. 

Informācijas avoti: https://www.buzzfeed.com/sallytamarkin/heres-everything-you-actually-need-to-know-about-protein?utm_term=.skQ9aPLEM#.ae85LpMDOhttp://mommi.com/education/protein-during-pregnancy/protein-important-pregnancy/

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)