Banner 980x90

IZM pārstāvis: Dažādu sporta veidu apmācību drošības prasības jānosaka federācijām

Rīga, 13.okt., LETA. Dažādu sporta veidu apmācību drošības prasības jānosaka attiecīgajām federācijām, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš norādīja, ka Latvijā ir ap 90 sporta veidu, un būtu nepareizi, ja valdība censtos regulēt drošības prasības katrā no tiem. "Tāpēc valstī ir uzbūvēta sistēma, ka katrā sporta veidā ir federācija. Peldēšanas gadījumā tā ir Peldēšanas federācija, un Latvijas valsts ar Sporta likumu ir uzticējusi šai Peldēšanas federācijai tiesības izdot noteikumus, kas ir saistoši tiem, kuri iesaistīti peldēšanas sporta veidā vai arī šī sporta veida apmācībās," sacīja Severs.

Papildus minētajam, valsts nosaka, kādām prasībām ir jāatbilst trenerim jeb personai, kas māca sporta veidu, piebilda IZM Sporta departamenta direktors.

Runājot par oktobra sākumā Ventspilī notikušo traģēdiju, kad peldēšanas apmācību laikā gāja bojā mazs zēns, Severs sacīja, ka personīgi ir sazinājies ar vairākiem peldēšanas sporta lietpratējiem, kuri viņam vērsuši uzmanību uz to, ka viena speciālista klātbūtne peldēšanas apmācību laikā paaugstina nelaimes gadījumu risku, tamdēļ labāk būtu, ja ar bērniem vienlaikus strādātu vairāki speciālisti.

IZM pārstāvis gan atzina, ka "protams, mēs nevaram tagad zīlēt, kā būtu bijis, ja tur būtu vēl viens speciālists". Pēc viņa teiktā, sākotnēji varētu likties, ka vairāku speciālistu klātbūtnē konkrētais negadījums būtu pamanīts ātrāk, tomēr šim jautājums ir jāvērtē kompleksi, ko IZM arī plānojot darīt.

Severs informēja, ka IZM iecerējusi tuvākajā laikā sasaukt ekspertu sanāksmi, kurā būs aicināti pārstāvji gan no Latvijas Peldēšanas federācijas, gan citām organizācijām un iestādēm, kas saistītas ar dažāda veida aktivitātēm uz ūdens. "Mēs ļoti nopietni skatīsimies un runāsim, kādas ir viņu iespējas jau pie pašreizējā regulējuma izstrādāt vienotu [apmācību] metodiku," sacīja IZM pārstāvis.

Viņš arī atzina, ka būtu labi, ja federācijas izveidotu savus standartus, kam piešķirt dažādas kvalitātes zīmes. Piemēram, Latvijas Peldēšanas federācija varētu izstrādāt kritērijus, kādiem jāatbilst peldbaseiniem vai peldēšanas apmācībām, lai tām tiktu piešķirta kvalitātes zīme "Drošs peldbaseins" vai "Droša peldēšanas apmācība". Šiem kritērijiem, protams, vajadzētu būt krietni augstākiem par noteiktajām minimālajām prasībām.

Komentējot faktu, ka Ventspils Olimpiskā centra peldēšanas nodarbības, kurās gāja bojā zēns, bija nelicencētas, Severs atzina, ka licence, protams, ir vajadzīga, bet vienlaikus nevar apgalvot, ka tā ir pilnīgas drošības garants.

Kā ziņots, 4.oktobrī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācības nodarbības laikā noslīka četrus gadus vecs zēns. Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošas neoficiālās informācijas, ko apstiprinājuši vairāki avoti, bojā gājušais zēns nodarbības laikā lūdzis atļauju doties uz tualeti, ko arī saņēmis. Atgriežoties no labierīcībām, zēns, trenerim neredzot, ielēcis baseinā. To, ka baseina dziļajā galā zem ūdens kaut kas atrodas, pēcāk pateikusi cita nodarbības dalībniece, kāda četrus gadus veca meitene.

Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma XIII nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību".

Ventspils peldbaseinā pārtrauktas peldēšanas apmācības nodarbības līdz brīdim, kamēr tiks noskaidroti 4.oktobra traģiskā nelaimes gadījuma cēloņi un pabeigtas dažādu institūciju pārbaudes, aģentūru LETA informēja olimpiskā centra "Ventspils" mārketinga menedžeris Rolands Gorškovs.

Peldēšanas apmācības nodarbības, ko bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem piedāvāja olimpiskais centrs "Ventspils", tagad pārtrauktas gan mazajā peldbaseinā, kur gāja bojā četrus gadus vecais zēns, gan lielajā peldbaseinā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)