Banner 980x90

CVK saņēmusi sešas sūdzības saistībā ar pašvaldību vēlēšanu rezultātiem

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) saņēmusi sešas sūdzības saistībā ar pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) valdes līdzpriekšsēdētāja Tatjana Ždanoka lūgusi Aizkraukles novadā pārskaitīt zīmes visos vēlēšanu iecirkņos, kā arī atzīt, ka PCTVL Aizkrauklē ir pārvarējusi 5% barjeru.

Saņemta sūdzība arī no Salaspils saistībā ar vēlēšanu kastē atrastajām 50 neapzīmogotajām aploksnēm. Sūdzībā lūgts sarīkot atkārtotu balsošanu konkrētajā iecirknī. Partijas "Reģionu alianse" pārstāvis Dmitrijs Vitjazevs arī apgalvojis, ka kādam Salaspils iedzīvotājam vēlēšanu iecirknī ir izsniegts viens komplekts ar vēlēšanu zīmēm un četras vēlēšanu aploksnes. Vēlētājs esot nobalsojis vienreiz un pārējās trīs aploksnes nodevis Drošības policijā. Nepieciešamības gadījumā vēlētājs ir gatavs sniegt liecību.

Pārējās četras sūdzības ir par vēlēšanu rezultātiem Rīgā, Liepājas pilsētā, Lielvārdes novadā un Jūrmalā.

Rīgā saņemta sūdzība no partijas "Alternative" pārstāvja Andreja Burvja. Viņš lūdz izsludināt atkārtotu balsošanu Rīgā, jo šī politiskā spēka novērotāju informācija par rezultātiem kādā Rīgas iecirknī atšķiroties no tās, kas publicēta CVK mājaslapā. Tomēr nekādi konkrētāki fakti sūdzībā nav minēti vai uzrādīti.

PCTVL Liepājas saraksta iesniedzēja Elita Kosaka sūdzībā par vēlēšanām min atsevišķus iespējamus pārkāpumus 221. un 226.vēlēšanu iecirkņa dokumentu aizpildīšanā. Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka šie pārkāpumi ietekmējuši vietu sadalījumu starp sarakstiem Liepājas domē.

Lielvārdes novadā Jānis Āboliņš apstrīd rezultātus, jo 692.iecirknī vēlētājai izdotas divas vēlēšanu aploksnes un vēlētāja nobalsojusi divas reizes. Āboliņš uzskata, ka tas var mainīt ievēlēto deputātu kārtību.

Jūrmalā saņemti divi iesniegumi - viens no Jāņa Kuzina, otrs - no politiskās partijas "Reģionu alianse" pārstāvjiem Vilhelma Kozlovska un Māra Dzenīša. Kuzins lūdz rīkot atkārtotas vēlēšanas, jo uzskata, ka vēlēšanas Jūrmalā nevar uzskatīt par brīvām, jo priekšvēlēšanu laikā ir ticis aizdedzināts saraksta "Tautas kontrole" kandidātei piederošais pārtikas veikals Slokā. Kuzins arī uzskata, ka tikuši konstatēti vairāki balsu pirkšanas pārkāpumi, kā arī no Zaļo un zemnieku savienības puses pārkāpti aģitācijas ierobežojumi. Tāpat esot pārkāpts vispārīgu vēlēšanu princips, jo pašvaldību vēlēšanās nevarēja piedalīties nepilsoņi, bet citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi drīkstēja piedalīties, norāda Kuzins.

Savukārt "Reģionu alianse" uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir nelikumīgi, jo protokolos neesot atspoguļoti faktiskie apstākļi vēlēšanu laikā. Piemēram, 221.iecirknī brīdī, kad atvērtas vēlēšanu kastes, esot pazudusi gaisma un balsu skaitīšanas laikā tehniskus bojājumus piedzīvojis serveris, kurā tika uzskaitītas balsis.

Saņemtās sūdzības par vēlēšanu rezultātiem CVK plāno izskatīt savā sēdē rīt, 6.jūnijā, plkst.12.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka tiesības CVK apstrīdēt vietējo vēlēšanu komisiju lēmumus par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu ir kandidātu sarakstu iesniedzējiem un deputātu kandidātiem. Šīs tiesības sarakstu iesniedzēji un kandidāti var izmantot triju darbdienu laikā pēc vēlēšanu komisijas lēmuma pieņemšanas.

Kā ziņots, lai arī ir kļuvis zināms, ka vēlēšanu iecirknī Salaspilī balsošanas kastē ir atrastas 50 neapzīmogotas aploksnes, vietējā vēlēšanu komisija vēlēšanu rezultātus nolēma apstiprināt. Salaspils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Silvija Zālīte aģentūrai LETA sacīja, ka ir aizdomas par to, ka ir notikusi provokācija ar mēģinājumu viltot vēlēšanu rezultātus. Par šo gadījumu informēta CVK, kas iepriekš sēdē pieņēmusi lēmumu vēlēšanu materiālus saglabāt iesaiņotā veidā un lietu par neapzīmogotajām aploksnēm nodot izskatīšanai Drošības policijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)