Banner 980x90

Atkritumu apsaimniekošanas maksa pašvaldībās turpmāk plānots noteikt pēc svara un tilpuma koeficienta

Rīga, 17.jūl., LETA. Atkritumu apsaimniekošanas maksa pašvaldībās turpmāk plānots noteikt pēc svara un tilpuma koeficienta, paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāts noteikumu projekts.

Noteikumu projektu šodien bija iecerējusi skatīt valdība, taču tā izskatīšana tika atlikta, jo vēl nav saņemti visi iesaistīto pušu saskaņojumi.

Kā skaidro ministrijā, noteikumi izstrādāti, lai izpildītu Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma "Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanas atbilstība plānotajiem mērķiem un tiesību aktu prasībām" ieteikumu VARAM pilnveidot normatīvo aktu regulējumu, kas paredzētu atkritumu apsaimniekošanas maksas aprēķinam izmantot atkritumu apsaimniekotāja mērījumu rezultātā noteikto koeficientu pārejai no svara uz tilpuma mērvienībām.

Šajā ziņojumā VK ieteikusi pašvaldībām un atkritumu apsaimniekotājiem mērījumu rezultātā noteikt faktiskajai situācijai atbilstošus koeficientus, bet VARAM pilnveidot normatīvo regulējumu, izslēdzot nepamatotu aprēķinu iespēju. "Tāpēc ir jānosaka tāda masas un tilpuma attiecības noteikšanas kārtība, kas novērš VK atzinumā konstatētās nepilnības un nerada šaubas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas pamatotību," skaidro ministrija.

Šobrīd lielākajā daļā pašvaldību nav iespējams atkritumus nosvērt to savākšanas procesā, lai uzreiz noteiktu savākto atkritumu svaru. Maksa iedzīvotājiem, izņemot pašvaldības, kurās notiek atkritumu konteineru svēršana savākšanas procesā, ir noteikta par atkritumu tilpuma vienību - kubikmetru. Tajā pašā laikā tarifs par atkritumu apglabāšanu tiek noteikts par svara vienību - tonnu, jo atkritumi, ievedot tos poligonā, tiek svērti visā valstī. Līdz ar to, nosakot apsaimniekošanas maksu, ir jāņem vērā atkritumu svara un tilpuma attiecība.

Taču, kā skaidro VARAM, patlaban Latvijas normatīvajos aktos nav noteikta kārtība, kādā atkritumu apsaimniekotājs nosaka atkritumu tilpuma un masas attiecības mērījuma koeficientu un paziņo to pašvaldībai.

Līdz ar to, plānotās izmaiņas paredz, ka sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecība būs nosakāma divos veidos. Pirmais - atkritumu konteineru svēršana to iztukšošanas vietā, vienlaikus fiksējot to tilpumu un aizpildījumu, un otrs - katra atkritumu konteinera tilpuma fiksēšana notiks tā iztukšošanas vietā, nodrošinot attiecīgās atkritumu kravas svēršanu atkritumu pārkraušanas stacijā vai atkritumu poligonā.

Tāpat izstrādāties grozījumi paredz, ka pašvaldība ar atkritumu apsaimniekotāju varēs vienoties, kā tiks veikti atkritumu masas un tilpuma mērījumi pārrēķina koeficienta noteikšanai.

VARAM gan norāda, ka visiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas komersantiem nav pieejami transportlīdzekļi, kuri spētu nodrošināt atkritumu konteineru svēršanu to iztukšošanas vietās, tāpēc ir nepieciešams paredzēt, ka atkritumu kravas svēršana var notikt atkritumu pārkraušanas stacijā vai atkritumu poligonā, vienojoties par to ar attiecīgo pašvaldību. Ja nepieciešams, atkritumu apsaimniekotājs un pašvaldība var vienoties par iespēju pašvaldības vienam vai vairākiem pārstāvjiem piedalīties sadzīves atkritumu masas un tilpuma noteikšanā.

Paredzēts, ka izmaiņas, pēc to apstiprināšanas skars 60 sadzīves atkritumu apsaimniekošanas komersantus, kā arī pašvaldības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)