Banner 980x90

Arī lauku ģimenes ārsti atbalstīs brīdinājuma akciju par atteikšanos strādāt pagarināto normālo darba laiku

Rīga, 26.maijs, LETA. Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valde nolēmusi atbalstīt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) brīdinājuma akciju, kurā darbinieki aicināti atteikties strādāt pagarināto normālo darba laiku no 1.jūlija, aģentūru LETA informēja asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Asociācija lēmumu pieņēma, izvērtējot valsts veselības aprūpes politiku, ikgadējos valdības un Saeimas politiķu solījumus par prioritāti veselības aprūpes nozarei un šo solījumu nepildīšanu, teica Kozlovska.

Lauku ģimenes ārstu asociācijas valde uzskata, ka valsts finansējums veselības aprūpei ir jāpalielina, nekavējoties paredzot darba samaksas adekvātu palielinājumu visu specialitāšu mediķiem, un aicina atbalstīt akcijas rīkotāju prasības.

Jau ziņots, ka LVSADA padome lēma aicināt veselības aprūpes darbiniekus brīdinājuma akcijas veidā brīvprātīgi atteikties strādāt pagarināto normālo darba laiku no 1.jūlija līdz 31.jūlijam.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Vita Šteina au paziņojusi, ka slimnīcā brīdinājuma akcijas veidā brīvprātīgi strādāt pagarināto normālo darba laiku jūlijā atteikties apmēram 100 māsas, kas ir sestā daļa no kopējā aprūpes darbinieku skaita slimnīcā.

Pēc Veselības ministrijas aprēķiniem, pagarinātā normālā darba laika samazināšanai par 20 stundām no šī gada 1.jūlija līdz 31.decembrim nepieciešami 2,9 miljoni eiro, 2018.gadā, lai atteiktos vēl par 20 stundām nepieciešami papildu 15 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 27 miljoni eiro.

Iepriekš Finanšu ministrija (FM) norādīja, ka 2017. un 2018.gadā neesot brīvas fiskālās telpas, līdz ar to pasākumi, kas palielina izdevumus, izraisītu budžeta deficīta palielinājumu. FM rosināja likumprojekta turpmāko virzību veikt kopā ar nākamā vidējā termiņa budžeta ietvara sagatavošanu, vienlaikus norādot, ja tomēr tiek pieņemts lēmums no 1.jūlija samazināt pagarināto normālo darba laiku, nepieciešams sagatavot šo izdevumu kompensējošos pasākumus.

Otrdien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija vienojās atbalstīt darba grupas izstrādāto likumprojektu par pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem.

Līdz ar to likumprojekts būs jāvērtē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, kas varēs lemt par tā virzību izskatīšanai parlamenta sēdē. Apakškomisijas balsojumā likumprojektu atbalstīja pieci no sešiem klātesošiem deputātiem, bet Inguna Rībena (VL-TB/LNNK) balsojumā atturējās, jo uzskata, ka nepieciešams straujāks situācijas risinājums.

Pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem plāno finansēt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, paredz nākamnedēļ Ministru kabineta sēdes dienaskārtībā ietvertā Finanšu ministrijas (FM) atbildes vēstules projekts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)