Banner 980x90

Akcijā "LV100 Dižošanās" pieteikti gandrīz 3000 potenciālo dižkoku

Rīga, 15.nov., LETA. Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un Simtgades biroja kopīgajā akcijā "LV100 Dižošanās" līdz šim pieteikti gandrīz 3000 dižkoki, aģentūru LETA informēja DAP pārstāve Maija Rēna.

Kopš pagājušā gada jūlija īpaši izveidotajā digitālajā kartē individuālie dižkoku meklētāji ievietojuši aprakstus un fotogrāfijas par vairāk nekā 700 koku. "Papildus tam pērn datus par vairāk nekā 2000 kokiem valstij dāvinājis dabas pētnieks Arnis Bērziņš un dažas dienas pirms simtgades viņš uzdāvinājis datus par vēl vairākiem simtiem dižu un vērtīgu koku," norāda Rēna.

Datus par pieteiktajiem jaunajiem dižkokiem pārbauda pārvaldes speciālisti, tos apsekojot un pārmērot. Ja pieteiktais koks atbilst dižkoka kritērijiem, tas tiek iekļauts valsts oficiālajā dižkoku reģistrā un informācija par to tiek ievadīta dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols". Pie katra oficiāli reģistrētā dižkoka tiek izvietotas informatīvās zīmes - balta ozollapa uz zaļa fona.

DAP atgādina, ka šogad vairāk nekā desmit talkās kopā ar pašvaldību pārstāvjiem un brīvprātīgajiem sakopti gan no jauna atklātie, gan iepriekš zināmie dižkoki visos Latvijas reģionos. Arī šodien notiekot dižkoku sakopšanas talka, kuras laikā plānots sakopt Grancovas aleju Daugavpils novadā. Alejā aug atšķirīgu dimensiju un vecuma platlapji - galvenokārt, liepas, no kurām gandrīz 20 sasniegušas dižkoka apmērus.

Akcijas "LV100 dižošanās" turpinās, un tās laikā ikviens ir aicināts doties dabā, iepazīt Latvijas dabas daudzveidību un palīdzēt atrast vēl nepazinātos Latvijas dižkokus. Akcija turpina Latvijas valsts simtgades aizsākto aicinājumu, dāvināt savu laiku labiem darbiem pašiem sev un Latvijai, lai kopīgi paveiktu nozīmīgas lietas.

Pārvalde pateicas ikvienam, kurš jau ir veltījis laiku un entuziasmu, lai dotos dabā un apzinātu vērtības sev apkārt, dāvinot Latvijai simtgadē datus par līdz šim neapzinātajiem dižkokiem, dabas krāšņuma un varenības apliecinātājiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)