Banner 980x90

6 neparasti muzeji Latvijā

Muzeji pilda ļoti svarīgu un sabiedrībai nozīmīgu funkciju – kultūras mantojuma saglabāšanu, pārvaldīšanu un popularizēšanu. Latvijā ir ļoti daudz dažādu muzeju, kas piedāvā jaunu, unikālu un aizraujošu pieredzi. Bet kādi tad ir Latvijas neparastākie muzeji, kas varētu būt īsts jaunatklājums saviem apmeklētājiem? 

Apkopojām sešus neparastus muzejus Latvijā, kurus būtu interesanti apmeklēt gan pieaugušajiem, gan bērniem.

#1 Leļļu karaļvalsts Preiļos

Mazajā pilsētiņā Preiļi tu vari nonākt īstā pasaku karalistē. Neparastais muzejs sastāv no miniatūras pils ar grezniem tornīšiem, tiltiņiem un ūdensdzirnavām, leļļu galerijas, kur iespējams apskatīt vairāk nekā 300 lelles, un karaļa garderobes. Tajā ir vairāk nekā 350 greznu sieviešu, bērnu un vīriešu tērpu, kas palīdzēs iejusties karaļa galma personāžu lomās. Šeit tu uz mirkli vari kļūt par princesi, princi, musketieri vai galma dāmu. Jautras fotosesijas garantētas! Savukārt īstā šī muzeja pērle ir leļļu galerija, kur katrai lellei ir savs tapšanas stāsts un vēsture.

#2 Daugavpils skrošu rūpnīca

Turpinot ciemoties Latgalē, vari apmeklēt vienīgo tūristiem atvērto munīcijas ražošanas rūpnīcu Baltijā, kurā atrodas Eiropā vecākais un joprojām strādājošais skrošu liešanas tornis. Šeit tu vari uzzināt par munīcijas vēsturi, skrošu liešanu, tehnoloģiju attīstību 19., 20., un 21. gadsimtu ietvaros, kā arī izbaudīt 19. gadsimta industriālo atmosfēru vēsturiskajā skrošu ražošanas cehā.

Daugavpils skrošu rūpnīca uzsāka darbību 1886. gadā, un kopš rūpnīcas pirmsākumiem tajā ražo svina skrotis, renkuļus un lodes. Šo muzeju apmeklē gan ģimenes, gan tūristu grupas, kam interesē industriālā arhitektūra vai vēsture un piedzīvojumu tūrisms.

#3 Piena muzejs Skrundas novadā

Ja tev garšo piens, tad noteikti tev patiks šis neparastais muzejs, kas piedāvā iepazīties ar piena rūpniecības vēsturi Latvijā, aplūkot piensaimniecībā izmantoto tehniku, apskatīt muzeja eksponātus, uzzināt par sviesta un krējuma tapšanas procesu un izbaudīt daudzas citas interesantas aktivitātes. Pavisam muzejā var apskatīt apmēram 250 eksponātus, ko muzejam dāvinājuši dažādu piensaimniecības uzņēmumu pārstāvji un interesenti.

Tāpat muzejā tu sastapsi runājošu koka govi Ventu ar teliņu Druvi, kas stāsta muzeja apmeklētājiem par to, kā rodas piens. Šeit var arī pārnakšņot Piena muižā, baudīt apvidus ēdienus, relaksēties piena vannā un izbaudīt citas jautras un interesantas aktivitātes, kas patiks gan lieliem, gan maziem.

#4 Latvijas Sporta muzejs Rīgā

Latvijas Sporta muzeja ekspozīcija ir veltīta fiziskās kultūras un sporta attīstībai Latvijā. Muzeja krājums ir Latvijas sporta vēstures liecību krātuve, kas atspoguļo nozīmīgus sporta procesus un personu sasniegumus. Šeit tu varēsi apskatīt smagatlēta Voldemāra Šmidberga (1893.-1975.) kolekcijas priekšmetus un citas unikālas sporta vēstures liecības – muzeja krājumā ir vairāk nekā 30 tūkstoši priekšmetu, kas aptver laika posmu no 19. gadsimta līdz mūsdienām (piemēram, medaļas, apbalvojumus, dokumentus, fotogrāfijas, sporta rīkus, apģērbus u. c.).

Apmeklējot muzeju, tu varēsi iepazīties ar sporta pirmsākumiem Latvijā, sporta dzīvi Latvijas Republikā un Padomju Latvijā, kā arī iepazīties ar sportistu sasniegumiem, sporta veidu vēsturi un citiem interesantiem faktiem par sportu Latvijā.

#5 Salmu muzejs Tukumā

Salmu muzejs sagaidīs tevi ar vairāk nekā 500 dažādām salmu/siena skulptūrām un lellēm. Šeit mitinās rūķi, pūķi, raganiņas un citi pasaku tēli. Muzejā ir iespējams apskatīt vairākas tematiskas kolekcijas kā, piemēram, ekspozīciju "Uz Tobago", kolekciju "Pasaules dzīvnieki", kā arī liela izmēra skulptūras. Mazajiem dabas pētniekiem, iespējams, var patikt putnu, sēņu vai lauku sētas kolekcija.

Salmu muzejs tika izveidots 2010. gadā, un tas ir vienīgais šāda veida muzejs Latvijā. Muzeja ekspozīcija tiek nemitīgi papildināta ar jauniem mākslas darbiem un tematiskām kolekcijām. Tā ir unikāla un interesanta apskates vieta Latvijā, ko ar lielāko prieku apmeklē ģimenes, skolēni vai draugu grupas.

#6 Velosipēdu muzejs Saulkrastos

Šajā muzejā tu vari apskatīt ne tikai senatnīgus velosipēdus, bet arī izbaudīt īpašu vēstures gaisotni. Neparastajā muzejā ir apskatāma Jāņa un Gunta Sereginu velosipēdu kolekcija, kas ir vienīgā seno velosipēdu kolekcija Latvijā. Kopumā muzejā atrodas aptuveni 60 velosipēdu, kuru vidū ir viens no pirmajiem Latvijā izgatavotajiem augstrata divriteņiem – velosipēds, kuram ir liels priekšējais rats un daudz mazāks aizmugurējais rats. Tāpat unikāls kolekcijas eksemplārs ir VEF sporta lidmašīnu darbnīcā 1940. gadā izgatavotais koka divritenis, kuru konstruējis tā laika pazīstamākais latviešu aviokonstruktors Kārlis Irbītis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)