Banner 980x90

Septembrī norisināsies festivāls "Urbānie Līvāni"

Foto no Facebook.com/ Mūsdienu mākslas galerija
Foto no Facebook.com/ Mūsdienu mākslas galerija
Mūsdienu mākslas galerijā Līvānos, Rīgas ielā 108a, no otrdienas, 13.septembra, līdz sestdienai, 17.septembrim, norisināsies pirmais galerijas festivāls "Urbānie Līvāni", aģentūru LETA informēja biedrības "Galerija" valdes locekle Lāsma Vindule.

Festivāla gaitā notiks dažādas aktivitātes ar mērķi pievērst uzmanību industriālajām ēkām, pētot un izzinot to vēsturi, identificējot šodienu un modelējot nākotni.

Līvāni ir unikāli ar to, ka šeit nav kādi pilsētas perifērijā esoši industriālie rajoni, bet bijušo rūpnīcu ēkas slejas pilsētas centrā starp dzīvojamām un sabiedriskām būvēm. Tās ir nepārtraukti klātesošas pilsētnieku dzīvē. Sakārtojot pilsētvidi, arvien aktuālāks kļūst jautājums - kas notiks ar šiem objektiem? Vai postpadomju mantojumu varam un spējam izmantot kultūras procesu attīstībā un jaunrades veicināšanā?

Festivāls tiks atklāts ar grupas izstādi "Industriālisms". Darbus izstādei radījuši: "Helen Scott Lidgett Studio Award" ieguvējs Kristaps Ancāns, Jānis Purcens, Juris Gribuls, Armands Grundulis, Mārtiņš Markots, Ilze Griezāne un Raimonds Vindulis. Reizē tiks atklāta arī Māra Grunska izstāde "Rēgi", kas atveido pamestas ēkas, to skaitā bumbu patvertnes, sakaru bunkurus, kodolraķešu bāzes un rūpnīcas Latvijā, rosinot ne vien domāt par apsaimniekošanas problēmām, bet arī ļaujot saskatīt to neparasto skaistumu.

Otrdien, 13.septembrī, noslēgsies ar sarunu vakaru "Urbānā Lavka". Projekts "Lavka" ir sarunu pasākumu cikls, kas neformālā atmosfērā rosina cilvēkos vēlmi attīstīt savas zināšanas visdažādākajās dzīves jomās.

Trešdien, 14.septembrī, notiks ekskursijas bijušajās Līvānu rūpnīcās, kur būs iespējams dzirdēt arī to darbinieku atmiņu stāstus, kā arī meistardarbnīca bērniem "Nākotnes Līvāni", lekcija "Pilsētas plānošana. Latvijas un ārvalstu pieredze industriālo teritoriju izmantošanā", bet dienas noslēgumā Mūsdienu mākslas galerijā notiks Ivana Ustinova projekta "OrigiNative" pirmatskaņojums.

Ceturtdien, 15.septembrī, notiks meistardarbnīca bērniem "Spēle galerijā" un Kārļa Kazāka koncerts ar stāstījumu par projektu "Velomūzika", bet piektdien, 16.septembrī, - par kopāstrādāšanas konceptu, dalīšanās ekonomiku un postindustriālo teritoriju atdzīvināšanu stāstīs Armands Grundulis un Rolands Laķis, kā arī uzstāsies kamermūzikas trio no Jēkabpils - Smaida Ščerbicka, Agnese Levinska un Ligita Tuntule.

Visas festivāla dienas režisora un operatora Jēkaba Štelmahera vadībā norisināsies multimediju meistardarbnīca jauniešiem "Industriālie Līvāni". Tās dalībnieki apgūs filmēšanas pamatprincipus. Festivāla noslēgumā tiks prezentēts meistardarbnīcas dalībnieku kopīgi veidots audiovizuāls stāsts par divām blakus esošajām pasaulēm - industriālo un dzīvošanai nepieciešamo.

Sestdien, 17.septembrī, ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties meistardarbnīcā "Industriālais plakāts", bet festivāls noslēgsies ar Gata Pastara lekciju/performanci "Skaņas telpa". Tā stāstīs par skaņas kā visuma parādības, darbības un eksistences principa neizzināto būtību mūsu ikdienā. Lekcija paredzēta auditorijai bez fizikas vai skaņu inženierijas priekšzināšanām. Šajā vakarā skaņa kļūs redzama.

Festivālu "Urbānie Līvāni" rīko biedrība "Galerija", pasākumu apmeklējums - bez maksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)