Banner 980x90

Rūpējies par savu drošību – iegādājies ugunsdzēsības aparātu!

Foto: 123rf.com / profile_famveldman
Foto: 123rf.com / profile_famveldman
Iestājoties apkures sezonai, paaugstinās ugunsgrēka risks mājokļos, birojos un citās ēkās, tāpēc ir svarīgi parūpēties par ugunsdrošību. Pie preventīvajiem pasākumiem pieskaitāma ne tikai apkures iekārtu apkope un dūmu detektora ierīkošana, bet arī ugunsdzēsības aparāta iegāde. Tomēr, kā zināt, kurš ugunsdzēsības aparāts ir piemērots? Uzņēmuma FN-SERVISS speciālisti sagatavojuši detalizētu informāciju, kas jāzina un jāņem vērā, iegādājoties ugunsdzēsības aparātu. Lasiet tālāk un uzziniet, kādas ir dažādu aparātu priekšrocības!

Kā tiek klasificētas ugunsnelaimes?
Lai varētu iegādāties piemērotāko ugunsdzēsības aparātu, ir jāizvērtē telpas specifika – vai tās  iekārtojumā tiek izmantoti kokmateriāli, sintētiski vai dabīgi audumi, elektroiekārtas, papīra elementi u.tml. Un pat, ja pirmajā mirklī šķiet, ka uguns ir un paliek uguns, tomēr svarīgi atcerēties par to, ka ugunsgrēki mēdz būt dažādi, un tos klasificē pēc degošā materiāla veidiem.

Ugunsgrēku iedalījums pēc degošā materiāla:
• A klase – ugunsgrēki, kuros deg cieti materiāli, kas rada kvēlojošas ogles, piemēram, koks, papīra izstrādājumi vai tekstilmateriāli;
• B klase – ugunsgrēki, kuros deg viegli uzliesmojoši šķidrumi, piemēram, benzīns, dīzeļdegviela vai eļļas, un kūstoši cieti materiāli;
• C klase – ugunsgrēki, kuros deg gāzes;
• D klase – ugunsgrēki, kuros deg metāli;
• F klase – ugunsgrēki, kuros deg augu vai dzīvnieku izcelsmes eļļas vai tauki, piemēram, izmantojot dziļās taukvāres katlus.

MK apstiprinātajos Ugunsdrošības noteikumos paredzēts, ka, ja objektā un teritorijā var izcelties ugunsgrēks, kas attiecināms uz dažādām ugunsgrēku klasēm, ugunsdzēsības aparātus izvēlas tādus, lai tie atbilstu katrai no šīm klasēm.

Ugunsdzēsības aparātu veidi
Foto: Shutterstock.com / DutchSceneryFoto: Shutterstock.com / DutchScenery


Lai liesma degtu, ir vajadzīgs degošs materiāls, skābeklis un augsta temperatūra. Ugunsdzēsības aparātu pamatfunkcija ir apturēt skābekļa piekļuvi degošajai vietai, samazināt temperatūru – tādējādi neļaujot materiālam degt.

Pārnēsājamos ugunsdzēsības aparātus iedala atkarībā no dzēšanai izmantojamās vielas:
ūdens putu ugunsdzēsības aparāti. Ūdens putas ir videi draudzīgas, tās nepiesārņo un nesabojā tuvumā esošos priekšmetus. Turklāt ar ūdens putu ugunsdzēsības aparātiem var dzēst elektroierīces, kuru spriegums nepārsniedz 1000 V. Ūdens putu ugunsdzēsības aparātu trūkumi: tos var lietot un uzglabāt temperatūrā, kas augstāka par +5 ºC, un tie nav piemēroti degošu eļļu, tauku un gāzveida vielu dzēšanai;
pulvera ugunsdzēsības aparāti. Šie ir vieni no populārākajiem ugunsdzēsības aparātu veidiem  – tiem ir augstāka dzēstspēja, draudzīga cena, plašs pieejamo tilpumu klāsts, un tos var lietot salā līdz pat -30 ºC. Pulvera ugunsdzēsības aparāti lieliski piemēroti automašīnām. Šo aparātu trūkums – dzēšanai izmantojamais pulveris iekļūst arī plaisās un šķirbās, un var sabojāt gan dzēšamo priekšmetu, gan lietas, kas atrodas tam apkārt;
ogļskābās gāzes (CO2) ugunsdzēsības aparāti. Piemērotākais ugunsdzēsības līdzeklis elektroiekārtu dzēšana. Ogļskābā gāze, kas tiek izmantota kā dzēšanas viela,  nerada vides piesārņojumu.  Ugunsdzēsības aparāta radītais gāzes mākonis ne tikai ierobežo skābekļa piekļuvi, bet arī strauji atdzesē degošo vietu. Trūkumi: ar CO2 ugunsdzēsības aparātu nevar dzēst A klases ugunsgrēkus, tāpēc telpās jāizvieto arī cita veida aparāti, CO2 aparāti ir smagāki, un, kā arī  tos lietojot, ir jāuzmanās no apsaldēšanās, jo izplūstošās gāzes temperatūra sasniedz – 60 ºC;
F klases ugunsdzēsības aparāti. Šie ir vienīgie aparāti, kas piemēroti virtuves ugunsgrēku dzēšanai, kurus izraisa  degoši augu vai dzīvnieku izcelsmes eļļas vai tauki. Butiski atzīmēt to, ka dzēšanas viela, ar ko ir pildīti šie ugunsdzēsības aparāti, ir videi draudzīgs.  
Šie ugunsdzēsības aparāti ir piemēroti arī  arī degošu elektroierīču dzēšanai (līdz 1000 V), taču salīdzinājumā ar ūdens putu vai pulvera ugunsdzēsības aparātiem šo ugunsdzēsības aparātu dzēstspēja A un B ugunsgrēku dzēšanai ir ievērojami zemāka. Atcerieties to, ka  F klases ugunsdzēsības aparāti nav piemēroti gāzveida vielu dzēšanai.

Papildu ieteikumus varat lasīt ŠEIT. Ja vēlaties iegādāties ugunsdzēsības aparātu savam mājoklim, bet neesat drošs par pareizo izvēli, konsultējieties ar FN-SERVISS speciālistiem! 

Kontaktinformāciju meklējiet FN-SERVISS mājaslapā www.fnserviss.lv

Rūpējieties par savu drošību – izvēlieties vislabāko!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)