Banner 980x90

Ločmele-Luņova: Nav izdarīts viss, lai Zolitūdes traģēdija neatkārtotos

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA

Joprojām nav izdarīts viss, lai neatkārtotos tādas traģēdijas, kas notika pirms diviem gadiem Zolitūdē, uzskata biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja Regīna Ločmele-Luņova.

Telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" Ločmele-Luņova skaidroja, ka valdība joprojām nav pieņēmusi ugunsdrošības noteikumu jauno redakciju.

Savukārt Katastrofu pārvaldīšanas un civilās aizsardzības likumprojekts ir iestrēdzis Saeimā. Tas ir pieņemts 1 lasījumā un priekšlikumu iesniegšana likumprojektam paredzēta līdz nākamā gada janvārim.

Biedrības vadītāja uzsvēra, ka pa šo laiku mūžībā ir aizgājuši trīs Zolitūdes traģēdijā cietušie, kuri tā arī nesagaidīja tiesu.

Kā iepriekš secināts domnīcas "Providus" veiktajā Zolitūdes traģēdijas sistēmisko kļūdu uzraudzības ziņojumā, vairāki darbi, lai labotu sistēmiskās kļūdas, kas varētu novest pie Zolitūdei līdzīgu traģēdiju atkārtošanās, joprojām ir procesā vai arī vispār netiek veikti.

"Providus" secina, ka divus gadus pēc Zolitūdes traģēdijas ir tikts galā ar sešu no 21 uzdevuma izpildes. Pēdējā gada laikā pilnībā pabeigts darbs vienīgi pie diviem uzdevumiem, proti, ir uzlabota sabiedrības līdzdalības iespēja būvniecībā, kā arī uzlabota kvalifikācijas kontrole būvniecības speciālistiem. Tagad būvvaldei ir pienākums un skaidri noteikumi, kā jāorganizē sabiedriskās apspriešanas par noteiktām būvniecības iecerēm, pirms būvvalde lemj celtniecību atļaut vai aizliegt, kā arī tagad būvspeciālistiem regulāri ir jāsniedz informācija par viņu tālāku izglītošanos, ko uzraudzīs speciālisti.

Tomēr pārējie darbi, lai labotu sistēmiskās kļūdas, kas varētu novest pie līdzīgu traģēdiju atkārtošanās, joprojām ir procesā vai arī vispār netiek veikti, norāda "Providus". Piemēram, lai gan jaunais būvniecības regulējums ir stājies spēkā, joprojām pastāv neskaidrības par to, kas tieši par ko atbild un ko nozīmē likumā iekļautā atbildība nodrošināt kvalitatīvu un drošu būvniecību.

Kā ziņots, 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, tostarp arī ugunsdzēsēji glābēji. Šī traģēdija kļuva par lielāko Latvijas jauno laiku vēsturē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)