Banner 980x90

Līvānu novadā FM piedāvātās nodokļu izmaiņas vērtē neviennozīmīgi

Daugavpils, 28.febr., LETA. Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka Finanšu ministrijas (FM) piedāvātās nodokļu reformas efektu vērtē neviennozīmīgi.

"Manuprāt, būtu svarīgi vērtēt ietekmi, ko reforma radīs dažādos Latvijas reģionos: Pierīgā tās radītais efekts būs pavisam cits nekā Latgalē vai Vidzemē. Latvijas problēma ir izteiktā nevienlīdzība reģionu ekonomiskajā attīstībā un iedzīvotāju maksātspējā," teica Vaivods.

Līdzīgi kā vidējā alga Pierīgā un Latgalē krasi atšķiras arī šo reģionu iedzīvotāju maksātspēja. Latgalē jau ir sasniegti griesti un pašvaldībām nav iespējas palielināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) par zemi, ēkām un būvēm, jo vietējie uzņēmēji un iedzīvotāji to vienkārši nevarēs samaksāt, skaidroja pašvaldības vadītājs.

Tajā pašā laikā viņš nepiekrita medijos izskanējušajai informācijai, ka pašvaldības pretojas neapliekamā minuma palielināšanai un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanai, jo pašvaldību vietvalžiem palikšot mazāk naudas maciņos.

"Atvainojiet, pašvaldību vadītāji vairākumā gadījumu uztraucas ne jau par savu maciņu, bet gan par to, kā savas pašvaldības iedzīvotājiem varēs nodrošināt sociālo palīdzību, kā uzturēs skolas, bibliotēkas, kultūras namus, slimnīcas, kas sniedz pakalpojumus iedzīvotājiem," norādīja Vaivods.

Līvānu mērs piekrita, ka valsts nodokļu politikā ir nepieciešamas reformas, taču pirms tās veikt ir nepieciešams sakārtot daudzas lietas. "Latvijā daudzas reformas iestrēgst, piemēram, mēs nespējam reformēt un izveidot Valsts ieņēmumu dienestu par nelielu un efektīvu valsts pārvaldes instrumentu. Nespējam apkarot ēnu ekonomiku un aplokšņu algas," norādīja Vaivods.

Pēc Līvānu mēra domām vidējā alga valstī, kādu to uzrāda FM pētījumi, nebūt neatspoguļo reālo situāciju, jo piemēram, Latgalē 50% strādājošo saņem minimālo algu. Liela daļa strādājošo ir nodarbināti pašvaldību iestādēs un struktūrvienībās, līdz ar to nodokļu pārbīdes Latgales pašvaldības var skart tieši un ļoti nepatīkami.

"Jāsaprot, ka IIN Pierīgā ir trīs līdz septiņas reizes lielāks nekā Latgalē. Līdz ar to uz šo nodokļu reformu būtu jāraugās diferencēti: tā der Pierīgā vai līdzīga līmeņa bagātajās pašvaldībās, bet ne visā Latvijā," uzsvēra Vaivods.

Jau vēstīts, ka FM nodokļu reformai piedāvā samazināt IIN līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)