Banner 980x90

Līvānos par 36 000 eiro uzstādīti saules kolektori alternatīvās aprūpes centrā "Rožlejas"

Daugavpils, 1.jūn., LETA. Īstenojot Eiropas Lauksaimniecības Fonds lauku attīstībai (ELFLA) atbalstītu projektu, Līvānos alternatīvās aprūpes centrā "Rožlejas" ir uzstādīti 16 saules kolektori karstā ūdens sagatavošanai, aģentūru LETA informēja Līvānu novada pašvaldībā.

Jaunais aprīkojums nodrošina karstā ūdens sagatavošanu, tādējādi ļaujot būtiski samazināt siltumenerģijas un energoresursu patēriņu. Līdz šim "Rožlejās" karstais ūdens ziemā tika nodrošināts no apkures, bet vasarā no elektriskajiem boileriem.

"Saules kolektoros ūdens sasilst un pēc tam nonāk ūdens tvertnēs, no kurām tālāk tiek padots uz dušām, virtuvi, iet caurplūdē un ir pieslēgts kopējai sistēmai. Sistēmā ietilpst arī automātiskās vadības bloks, tādā veidā uz vietas nekas netiek regulēts, firma apkalpo šo sistēmu ar tālvadību, nodrošinot visas darbības - ieslēgšanu, izslēgšanu, temperatūras maiņu un bojājumu konstatēšanu," stāsta Rožupes pagasta pārvaldes vadītājs Andris Neicenieks.

"Mēs esam tāda iestāde, kurai šie saules kolektori noteikti ir noderīgi, jo šeit cilvēki dzīvo cauru diennakti visu gadu. Mēs izmantojam silto ūdeni gan telpu uzkopšanai, gan trauku mazgāšanai, tāpat arī senioriem visās istabiņās ir izvietotas izlietnes, protams, arī pieejamas dušas, kas tiek izmantotas ikdienas higiēnai," skaidroja alternatīvā aprūpes centra "Rožlejas" vadītāja Gunta Jaudzema.

Jaudzema ir pārliecināta, ka saules kolektoru uzstādīšana aprūpes centrā dos būtisku enerģijas ietaupījumu. Patlaban "Rožlejās" dzīvo 34 seniori, no Līvānu, Vārkavas un Viesītes novadiem.

Līvānu novada domes būvniecības un infrastruktūras daļas vadītājs Intis Svirskis informēja, ka Saules kolektoru kopējā platība ir 36 kvadrātmetri, jauda - 29,9 kW. To iegāde un uzstādīšana izmaksāja 36 376 eiro, no kuriem 18 000 eiro sedza ELFLA, pārējās izmaksas - pašvaldības finansējums. Projekta gaitā tika uzstādīti arī divi karstā ūdens boileri - akumulācijas tvertnes, ar kopējo tilpumu divas tonnas. Saules kolektoru izbūvi karstā ūdens sagatavošanai veica SIA "Taupi".

Projekts realizēts ELFLA Latvijas lauku attīstības programmas 2014. – 2020.gadam apakšpasākuma "Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju" rīcībā "Atbalsts sabiedriskām aktivitātēm neformālās izglītības pakalpojumu attīstībai, sociālās aprūpes un aizsardzības, veselības saglabāšanas un rehabilitācijas pakalpojumu attīstībai".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)