Banner 980x90

Lielbornes muiža – vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parkā "Daugavas loki"

facebook.com/lielbornesmuiza/
facebook.com/lielbornesmuiza/
Lielbornes muižas kungu māja, kas ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, celta 19. gadsimta pirmajā pusē klasicisma stilā, un atrodas Daugavas ielejas kreisajā krastā Daugavpils novada Salienas pagasta Lielbornē. Kungu mājas jaunākā daļa pārbūvēta laikā starp 19. un 20. gadsimta miju; ilgu laiku stāvējusi tukša un nolaista, ēka vērienīgus atjaunošanas darbus piedzīvojusi vēl gluži nesen. Lielbornes muiža ir vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka "Daugavas loki" teritorijā. 

Lielbornes muižā šobrīd apskatāma vecā, iespējams, 18. gadsimtā celtā pils un 19. gadsimta pirmajā pusē klasicisma stilā celtā jaunā – un atjaunotā – pils. Jaunā pils jeb kungu māja, kas ir raksturīgs vasarnīcu stila piemineklis Augšzemē, lepojas ar dekoratīvi izstrādātajām konstrukcijām un apdares detaļām.

Vēsture

1729. gadā Lielbornes un Mazbornes muižas atdalīja no Vecbornes muižas, savukārt 1820. gadā no Lielbornes muižas atdalīja Karolīnes muižu. Senākā Lielbornes muižas kungu māja sastāvēja no vecās ēkas un jaunās ēkas, kas bija celta klasicisma stilā.

19. un 20. gadsimta mijā jaunākā daļa tika paplašināta, kā arī pārbūvēta tam laikam Sēlijā populārajā "vasarnīcu stilā". Jāmin, ka Lielbornes muiža no 1896. gada piederēja Freitāgu – Loringhofenu dzimtai, kas, acīmredzot, ir pārbūves īstenotāja.1902. gadā izdotajā ceļojumu aprakstā minēts, ka "kungu māja ir gaumīgi izveidota un atrodas paugurainā apvidū parka vidū. Tajā glabājas greznas mēbeles ar antikvāru vērtību".

Lielbornes muižas skats redzams V. Z. Stefenhāgena gravīru albumā. Tajā laikā kungu māja sastāv no trīs daļām – vecās pils, savienojošās daļas un jaunās pils. Pēdējais muižas īpašnieks bijis Frīdrihs Sellins. Pēc 1920. gada agrārās reformas bijušajā muižas kungu mājā iekārtoja Salienas pamatskolu.

Muižas atdzimšana

2017. gadā Lielbornes muižu un tās aizaugušo 12 hektārus plašo parka teritoriju iegādājās jauni īpašnieki, un reiz bēdīgā stāvoklī esošā kungu māja piedzīvoja lielas pārmaiņas. Projekta ietvaros tika gan uzstādīts pastaigu tilts pār Bornes upi, gan atjaunota vēstures avotos minētā skatu platforma pretī skaistajai Lielbornes muižas kungu mājai, kur viesiem tiek piedāvāta nakšņošana.

Ir attīrīta reljefaina pastaigu taka divu kilometru kopgarumā, turklāt daļa no tās ir izgaismota arī diennakts tumšajā laikā. Muižas parkā, kas plešas abpus Bornes upei, apskatāmi arī dižkoki – ozols un vīksna –, apmeklētāju acis priecēs arī lapegles un neparasti skaista priede. Viesi šeit var baudīt dabas tuvumu, pastaigājoties Lielbornes senajā muižas parkā vai dodoties gar straujo Bornes upi, vai pa tās stāvajām nogāzēm; no tām paveras romantisks skats uz Daugavas lokiem, dzirnavu drupām un ūdenskritumu, kā arī atjaunoto dzirnavu dīķi.

Mazāko viesu un atpūtnieku labsajūtai parkā ierīkots atrakciju parks, kurā ietilpst bērnu rotaļu laukums ar šūpoļu komplektu, tāpat ir pieejama trošu trase, kāpšanas siena un āra trenažieri. Parka apmeklētāju ērtībām izveidots stāvlaukums, savukārt riteņbraucēji novērtēs divas velonovietnes, jo caur Lielbornes muižas parku ved 2018. gadā atklātais veloceļš Nr. 35 "Daugavas loki".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)