Banner 980x90

Latgales uzņēmēji atzinīgi vērtē ierosinājumu par UIN pārdali

Latgales uzņēmēji atzinīgi vērtē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Romāna Naudiņa (VL-TB/LNNK) ierosinājumu daļu no uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) novirzīt uzņēmējdarbības atbalstam reģionu pašvaldībās, bet ir skeptiski par tā realizācijas iespējām.

Kā aģentūrai LETA atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) reģionālās attīstības un sociālā dialoga koordinatore Latgalē Skaidrīte Baltace, iecere jau ir skaista, taču cik reāli to ir īstenot, ņemot vērā kārtējo Saeimas vēlēšanu tuvumu, tas jau ir cits jautājums.

LDDK pārstāve atzina, ka par uzņēmējdarbības atbalstu valstī jau tiek runāts visai daudz, it sevišķi dažādi politiskie spēki aktivizējas, tuvojoties vēlēšanām, taču reālais atbalsts nav tāds, kādu to vēlētos saņemt uzņēmēji, kā vienu no piemēriem minot mikrouzņēmuma nodokli. Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, mazajiem uzņēmumiem tika nolemts piemērot šo nodokli ar samazināto procentu likmi. Tagad šo nodokli jau plānots pakāpeniski paaugstināt.

Ar šādu un līdzīgu rīcību uzņēmējos ne vien tiek grauta ticība valsts struktūrām, bet arī vēlme nodarboties ar uzņēmējdarbību kopumā, uzsvēra Baltace.

Naudiņš rosinājis daļu no UIN novirzīt uzņēmējdarbības atbalstam reģionu pašvaldībās. Ministrs 6.augustā tikšanās gaitā ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem sācis diskusiju par vairākiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumiem reģionālās ekonomikas uzlabošanai.

Viens no priekšlikumiem ir UIN 3% novirzīšana mērķdotācijai pašvaldību investīcijām uzņēmējdarbībā. Līdzekļi tiktu novirzīti uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūras attīstībai reģionos. Mērķdotācijas apjoms atbalstāmajām teritorijām starp pašvaldībām būtu diferencējams, ņemot vērā pašvaldības aktivitāti uzņēmējdarbības atbalstam, tās attīstības līmeni un attālumu līdz Rīgai, proti, jo tālāk no Rīgas, jo lielāks atbalsts, par ierosinājumu paziņojumā medijiem informē VARAM.

Cits priekšlikums paredz ar UIN apliekamās peļņas daļas samazināšanu atbilstoši kopējam nodokļu apjomam, kādā tiek veikta samaksa par jaunradītu darba vietu ilgstošajam bezdarbniekam. Lai mazinātu nelegālo nodarbinātību, kā arī darba tirgū efektīvi iesaistītu ilgstošā bezdarbā esošās personas, tiek piedāvāts neaplikt ar UIN daļu no peļņas. Atlaide tiktu piemērota trīs gadu periodā, un par to pašu darbinieku turpmāk atlaidi nevarētu saņemt piecus gadus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)